Haluan tarkempaa tietoa julkiseen sektoriin kohdistuvista säästöistä

Hallinto ei lähtökohtaisesti ole jotain pahaa tai tarpeetonta, josta voidaan noin vain leikata sen näkymättä missään.

5.9. 2:00

Mielipidekyselyjä johtava kokoomus on kertonut vastaisuudessa löytävänsä merkittäviä säästöjä julkisen sektorin hallinnosta. Toivon, että tarkemmin kerrottaisiin, minkä viranomaisten toiminnassa on liikaa resursseja tai niiden tehotonta käyttöä. Hallinto ei lähtökohtaisesti ole jotain pahaa tai tarpeetonta, josta voidaan noin vain leikata sen näkymättä missään.

Kansalaisena pidän hankalana esimerkiksi Verohallinnon ja Digi- ja väestötietoviraston pitkiä erilaisten hakemusten ja oikaisujen käsittelyaikoja. Esimerkiksi Verohallinnossa kiinteistöveron oikaisu kestää tällä erää 12 kuukautta. Myös tuomioistuinten pitkiin käsittelyaikoihin on kiinnitetty huomiota jo oikeusturvan näkökulmasta. Julkisuudessa on myös valitettu erilaisten lupa-asioiden hidasta käsittelyä.

Lähipiirissä näen eri tehtävissä, muun muassa ministeriöissä, työtaakan alla pyristeleviä virkamiehiä.

Sote-hallinnosta halutaan myös säästöjä. Maallikkona en ymmärrä, miten 21 hyvinvointialuetta palveluiden järjestäjänä voisi pitkällä aikavälillä merkitä enemmän hallintoa kuin yli 200 kuntaa tai kuntayhtymää palveluiden järjestäjänä. Toki lienee selvää, että uusien organisaatioiden rakentaminen vaatii aluksi ylimääräistä rahaa.

Erja Saarinen

valtiotieteiden maisteri, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide