Helsingin kaupungin edunvalvonta ei toimi

Helsinki ei kilpaile muun Suomen kanssa, vaan muiden Euroopan pääkaupunkien kanssa. Koko Suomi hyötyy, jos Helsinki menestyy kilpailussa.

10.9. 2:00

Olen yli kymmenen vuoden ajan toiminut poliittisissa tehtävissä sekä Helsingissä että valtakunnallisesti kolmessa ministeriössä ja eduskunnassa. Jaan huolen Helsingin edunvalvonnasta osana valtakunnallista päätöksentekoa. Vaikka Helsinki on maamme suurin kaupunki ja kansainvälisessä vertailussa monella mittarilla suurkaupunki, se näkyy valtakunnan politiikassa heikosti.

En kaipaa vastakkainasettelua Helsingin ja muun Suomen välillä, vaan strategisuutta Helsingin edunvalvontaan. Tarvitaan pysyvä malli, jonka puitteissa pormestarin ja virkakunnan johdolla käydään läpi tavoitteita valtion, EU:n ja erilaisten yhteistyöverkostojen kuten helsinkiläisten kansanedustajien kanssa. Tarvitsemme myös akuutisti pysyvän yhteisen pöydän, jossa käsitellään valtion ja suurten kaupunkien kesken Suomen energia- ja ilmastopolitiikkaa. Vakiintuneita valtion ja kaupunkien välisiä sopimuksia, joissa yhdistyy maankäyttö, asuminen ja liikenne, kannattaa myös valmistella systemaattisesti yhteistyössä.

Helsingistä ollaan valtion suuntaan yhteydessä satunnaisesti ja ad hoc. Nytkin on hanakammin kommentoitu, mitä muualla maassa – kuten vaikka monin tavoin kriisiytyneessä Itä-Suomessa – ei saa tehdä kuin listattu asioita, joiden pitäisi edetä Helsingissä.

Helsinki ei kilpaile muun Suomen kanssa, vaan muiden Euroopan pääkaupunkien kanssa. Koko Suomi hyötyy, jos Helsinki menestyy kilpailussa matkailijoista, tapahtumista, pääkonttoreista, huippuasiantuntijoista, kasvuyhtiöistä ja kansainvälisestä huomiosta.

Pilvi Torsti

valtiosihteeri, kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja (sd), Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide