Liz Truss sai vaikean perinnön

7.9. 2:00

Hämeen Sanomat toteaa, että Britannian uudeksi pääministeriksi valittu Liz Truss ei voi luvata kansalaisilleen ruusuista tulevaisuutta.

”Inflaatio huitelee yli kymmenessä prosentissa, ja ensi vuonna hinnat jatkavat ennusteiden mukaan kipuamistaan.”

”Maanantaina konservatiivipuolueen äänestystuloksen selvittyä Truss lupasi leikata veroja, edistää talouskasvua ja tuoda helpotusta energiakriisiin.”

”Yhden puolueen eliitti on viime kädessä valinnut Britannialle uuden johtajan. Suuret kansanjoukot ovat vähintäänkin epäluuloisia. – – Kovan linjan poliitikko, joka ’ei usko almuihin’, on noussut valtaan.”

”Yksi pahimmista Trussin ongelmista on hänen edeltäjänsä tai oikeastaan edeltäjiensä perintö. Se pitää sisällään pelkästään päälle kaatuvia ongelmia.”

”Ei, brexit ei tuonut briteille suojaa maailman pahuudelta. Sen kanssa saarivaltakunta kuitenkin nyt elää ja maksaa kovaa hintaa, eikä uusi pääministeri ole ainakaan vielä menettänyt brexit-uskoaan.”

”Kaikkien virhearvioiden äitinä voidaan pitää sitä, että Truss on ilmeisen harkitusti jäljitellyt esiintymisessään rautarouva Margaret Thatcheria, jonka valtakausi kesti monen mielestä aivan liian pitkään vuosina 1979–1990.”

Ilta-Sanomat huomauttaa, että kolmen edellisen konservatiivipääministerin – David Cameronin, Theresa Mayn ja Boris Johnsonin – kaudet päättyivät kesken.

”Silti puolue on onnistunut pysymään Britannian ohjaimissa. Tämä tuskin on ikuista.”

”Liz Trussilla on edessä hikisiä kuukausia. Energiakriisi iski Britanniaan kovasti. Asiaa ei auta, että brexitistä ja pandemiasta johtuvat kriisitkään eivät vielä ole ohi.”

”Uutta pääministeriä vaanii Boris Johnsonin varjo. – – Trussin karismaa pidetään heikkona. Johnsonilla sitä on kahmalokaupalla. Juuri se saattoi johtaa ylimielisyyteen, johon Johnson kaatui."

Hufvudstadsbladetin mukaan talouspolitiikassa Trussille Thatcheria läheisempi esikuva on Yhdysvaltojen entinen presidentti Ronald Reagan.

”Truss puhuu lämpimästi säännöstelyn purkamisesta ja veronalennuksista.”

”Samalla Trussin johtamat konservatiivit ottavat selvästi etäisyyttä päävastustajaansa työväenpuolueeseen. Britanniassa järjestetään parlamenttivaalit viimeistään kahden vuoden kuluttua tammikuussa, mahdollisesti aikaisemmin. Työväenpuolueella on tällä hetkellä selvä johto mielipidetiedusteluissa, ja Trussin on onnistuttava politiikassaan, jotta hänen puolueensa voittaa vaalit.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide