Mielenterveys- ja päihdepalvelut tulee säilyttää lakisääteisinä sosiaalipalveluina

Lakiesitys on viemässä sosiaalialan ammattilaisilta lakiin perustuvat toimintamahdollisuudet sekä työvälineet asiakkaiden auttamiseksi.

7.9. 2:00

Mielenterveys- ja päihdepalveluja koskevaa lainsäädäntöä ollaan uudistamassa. Tavoitteena on selkeyttää sote-alan palvelutoimintaa, parantaa mielenterveys- ja päihdepalvelujen saatavuutta sekä vahvistaa asiakkaan oikeuksia saada palveluja. Lakiesitys ohjaa mielenterveys- ja päihdepalvelujen toteutusta vahvasti terveydenhuollon vastuulle, mutta ei kuitenkaan takaa palveluiden saatavuutta terveydenhuollosta.

Jo tälläkin hetkellä sosiaalihuolto paikkaa terveydenhuollon palveluiden puutetta. Tästä huolimatta päihde- ja mielenterveystyötä lakisääteisinä palveluina esitetään poistettaviksi sosiaalihuoltolaista. Yleisillä sosiaalipalveluilla ei korvata erityispalveluita. Päihde- ja mielenterveystyön määrittely hyvinvointialueille vapaaehtoiseksi sosiaalihuollon tehtäväksi johtaa asiakasnäkökulmasta kyseisten palveluiden epävarmaan ja epätasa-arvoiseen saatavuuteen.

Päihde- ja mielenterveystyön asiakkailla on oltava oikeus palveluihin tuen tarpeen perusteella myös ilman diagnoosia. Terveydenhuolto tarjoaa hoitoa, mutta asiakkaat tarvitsevat tukea myös elämänhallintaan, toimintakyvyn ja sosiaalisen hyvinvoinnin parantamiseen sekä mielenterveys- ja päihdeongelmien ja niiden taustatekijöiden vähentämiseen. Sosiaalihuollon laillistetut ammattihenkilöt ovat asiakkaiden arkea ja elämää kannattelevia toimijoita, jotka tukevat myös perheen lapsia ja muita omaisia sekä läheisiä.

Lakiesitys on viemässä sosiaalialan ammattilaisilta lakiin perustuvat toimintamahdollisuudet sekä työvälineet asiakkaiden auttamiseksi. Jos mielenterveys- ja päihdetoimijoiden määrää vähennetään ja palveluita kavennetaan, heikennetään samalla asiakkaiden mahdollisuuksia hakeutua avun piiriin. Kun apua ei saa oikea-aikaisesti, elämäntilanteet kriisiytyvät, jolloin seuraukset ovat paitsi yhteiskunnallisesti kalliita myös ennen kaikkea inhimillisesti kestämättömiä.

Marja Marttila

erityisasiantuntija

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide