Lääketieteellinen toimenpide kuten sektio ei voi perustua yksinomaan potilaan haluun

Sektion suorittamisesta päättää lääkäri. Se, kuten kaikki hoitopäätökset, tehdään yhteistyössä potilaan kanssa.

11.9. 2:00

Helsingin Sanomien mielipidesivuilla on viime päivinä julkaistu synnyttäjien oikeuksia perääviä kirjoituksia.

Viime aikojen suurimpia muutostrendejä terveydenhuollossa on ollut potilaan halujen korostuminen ja oikeuksien perääminen. Sektiosta käyty keskustelu on tästä esimerkki. Nimimerkki Sektioäiti kuvasi kehityskulkua hyvin päättämällä kirjoituksensa (HS Mielipide 3.9.) näin: ”Kannattaa varautua siihen, että sektioita tehdään yhä enemmän. Moni nainen ei enää suostu alatiesynnytykseen.”

Lääkärin ja lain näkökulmasta kehitys ei ole ongelmaton. Sektio on lääketieteellinen toimenpide, jonka suorittamisesta päättää lääkäri. Tämä päätös, kuten kaikki hoitopäätökset, tehdään yhteistyössä potilaan kanssa. Lääkärillä on eettinen velvollisuus käyttää tieteellistä näyttöä hoitopäätöstensä pohjana. Päätös ei voi perustua yksinomaan potilaan haluun.

Toivomme, että oman arvon ymmärtäminen nähtäisiin oikeutena parhaaseen mahdolliseen hoitoon.

Potilaalla ei ole oikeutta vaatia tiettyä hoitoa, toimenpidettä tai sen tekotapaa. Jos näin olisi, lääkärin etiikalta putoaisi pohja. Lääkärin pitäisi tällöin suorittaa toimenpide, joka ei tutkitun tiedon tai käytettävissä olevan osaamisen osalta olisi potilaan edun mukainen. Potilas voi esittää toiveen saada umpilisäkkeen poistoleikkaus tähystysteitse, mutta ainoa eettisesti kestävä ja parhaaseen lopputulokseen johtava toimintamalli on, että lääkäri loppukädessä päättää toimenpiteen ja sen tekotavan.

Lääkäreillä ei ole yksinoikeutta lääketieteelliseen tietoon, ja on hyvä, että kansalaisten ymmärrys lääketieteestä ja hoitomuodoista on kasvanut. Tämä edellyttää lääkäriltä kykyä perustella hoitovalinnat potilaalle.

Nimimerkki Sektioäiti totesi: ”Kun mietitään sitä, miksi sektioita suoritetaan joka vuosi yhä enemmän, voitaisiin huomioida se, että nykyään naiset onneksi ymmärtävät koko ajan paremmin oman arvonsa.”

Toivomme, että oman arvon ymmärtäminen nähtäisiin oikeutena parhaaseen mahdolliseen hoitoon, jonka lääkäri yhteisymmärryksessä potilaan kanssa lääketieteellisen harkinnan perusteella päättää.

Janne Aaltonen

toiminnanjohtaja

Niina Koivuviita

puheenjohtaja

Suomen lääkäriliitto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide