Koivuklapeista on tullut tavoiteltu ylellisyystuote

Varaavan takan päivittäisellä lämmittämisellä talven lämmityskulut voidaan jopa puolittaa. Ei ihme, että polttopuulla on nyt kysyntää.

9.9. 2:00

Laitoin tilaukseen talven takkapuut, viisi heittokuutiota kuivattua koivuhalkoa, elokuun loppupuolella. Jo liki kahdenkymmenen vuoden ajan puukuorman pihalleni kipannut myyjä vastasi yllättäen, ettei hän ole tänä vuonna tehnyt puita lainkaan myyntiin. Mielessäni kiittelin, että nettihän pursuaa klapikauppiaita.

Uuden puuntoimittajan löytäminen ei ollutkaan helppo rasti. Puolenkymmentä kauppiasta vastasi klapien olevan lopussa tai tilauksia olevan jonossa niin paljon, ettei uusia oteta ainakaan ennen kuin varasto on inventoitu.

Kuudes puuntoimittaja kehotti palaamaan kaupoille ensi tammikuussa. Kaverin vinkkaama osa-aikainen klapinmyyjä kertoi halkojen menneen kaupaksi niin, että varaston puut hädin tuskin riittävät talven ylitse hänen omiin tarpeisiinsa.

Myyjien mukaan koivuklapien hamstraaminen alkoi jo loppukesästä, kun pientaloasujat havahtuivat uutisiin sähkön hinnan hurjista nousupaineista. Uutiset konkretisoituivat monelle viimeistään pari viikkoa sitten, kun energiayhtiö Helenin uutisoitiin kirjelmöineen asiakkailleen sähkön myyntihintojen nostosta 58 prosentilla.

Kuivattua 33-senttistä koivuklapia löytyi lopulta sadan kilometrin päästä Helsingistä. Heittokuutio maksoi 80 euroa, mitä tällä hetkellä voi pitää hyvinkin kohtuuhintaisena. Toki vuosi sitten tavaran sai tuohon hintaan kotipihalleen, kun se nyt oli haettava itse.

Puuvajan ollessa vihdoin kattohirttä myöten täynnä pikkuasioista ei kuitenkaan passaa valittaa.

Puun polttaminen kannattaa. Oletetaan, että suoralla sähköllä lämpiävän 150-neliöisen omakotitalon sähkönkulutus on 25 000 kilowattituntia vuodessa. Tulisija- ja savupiippuyhdistyksen (TSY) mukaan lämmityksen osuus sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuisesta sähkönkulutuksesta on noin kaksi kolmasosaa.

Polttopuiden hamstraaminen alkoi jo loppukesästä.

Energiaviraston hintavertailussa tämän viikon halvin sähkösopimus tarjosi kilowattitunnin 35 sentillä, jolloin lämmittämiseen kuluisi vuodessa 5 775 euroa. Varaavan takan päivittäisellä lämmittämisellä marraskuusta maaliskuuhun tuo kulu voidaan TSY:n mukaan jopa puolittaa. Jos talven takkapuista on pulittanut 400 euroa, puhumme lähes 2 500 euron säästöstä.

Suomessa takallisia pientaloja on noin puoli miljoonaa. Kun näin runsaslukuinen kotitalouksien joukko hamstraa koivuklapeja, ne ovat yhtäkkiä muuttuneet polttopuista tavoitelluiksi ylellisyystuotteiksi.

Kirjoittaja on HS:n hallintopäällikkö

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide