Etätyö on ensi talven vastuullisin valinta

Etätyöllä pienennetään sekä työmatkoista että toimistojen ilmanvaihdosta ja lämmityksestä tulevaa energiankulutusta.

Koronavirusaikana suuri osa työstä tehtiin etätyönä kotoa käsin.

7.9. 14:00

Tämän vuoden loppupuolella huomaamme toden teolla olevamme jälleen keskellä kriisiä. Tällä kertaa vastassamme on maailmanlaajuisen pandemian sijaan energiakriisi. Myös tällä kertaa etätyö on yksi ratkaisuista, joilla voimme kansakuntana selvitä käsillä olevasta kriisistä.

Miten etätyö voi tällä kertaa pelastaa meidät? Toimistolle menemättä jättäminen luo mahdollisuuden säästää energiaa monin tavoin. Kun puhun energian säästämisestä, tarkoitan kaikkea energiaa, myös lämpöä ja polttoaineita.

Haastavimmat tilanteet Suomessa muodostuvat energiankulutuksesta talviarkipäivinä, jolloin on kovat pakkaset ja tyyntä. Energiansäästöllä tasaamme tulevan talven kulutushuippuja ja siten myös hintapiikkejä. Ja ennen kaikkea varmistamme, että sähköä riittää kaikille. Etätyöllä pienennetään sekä työmatkoista että toimistojen ilmanvaihdosta ja lämmityksestä tulevaa energiankulutusta.

Työpaikoille kuljetaan useimmiten julkisella liikenteellä tai omalla autolla. Kun työmatka jää yhä useammalta työntekijältä väliin, voidaan julkisen liikenteen lähijuna- ja bussivuoroja vähentää pienempien matkustajamäärien vuoksi. Myös oman auton käytön väheneminen työmatkaliikenteessä pienentää sekä polttoaineen että lataussähkön kulutusta.

Kun toimistotilat ovat tilapäisesti hyvin vähällä käytöllä, voidaan ilmanvaihdon tehoa vähentää vähintään puoleen normaalista. Myös lämpötilaa voidaan pudottaa useita asteita. Ilmanvaihdon ja lämmityksen energiansäästöstä muodostuu kokonaisuudessaan merkittävä säästöpotentiaali. Kaikkea toimistotyötäkään ei voi tehdä etänä. Nämä toiminnot voidaan keskittää toimistotiloissa pienempiin tiloihin saman ilmanvaihtokoneen palvelualueelle.

Jos aloitamme keskustelun yhteisestä, suunnitellusta etätöihin siirtymisestä nyt, saavutamme suurimmat säästöt. Se on kaikkien, niin yksilöiden kuin yritystenkin osalta, tulevan talven vastuullisin teko.

Johanna Holmström

rakennusinsinööri amk, rakennusterveysasiantuntija

Kerava

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide