Kymmenettuhannet muuttavat alkusyksystä

Muutto voidaan rekisteröidä väestötietojärjestelmään aikaisintaan muuttopäivänä.

9.9. 2:00

Meri Vallo nosti esiin (HS Mielipide 31.8.) uusien opiskelijoiden tilanteen opintojen alussa. Osoitteenmuutoksen rekisteröinti vaikuttaa Kelan tukeen ja opiskelijalippuihin.

Uudelle opiskelijalle tieto opiskelupaikan varmistumisesta, asunnon etsiminen, muutto lapsuudenkodista opiskelupaikkakunnalle ja opintojen aloitus tapahtuvat usein hyvin lyhyessä ajassa, loppukesästä. Samassa tilanteessa on kymmeniätuhansia omaa elämäänsä aloittavia.

Elo- ja syyskuun aikana Digi- ja väestötietovirastoon (DVV) tulee noin 160 000 muuttoilmoitusta. Muutoin määrä on noin 50 000 kuukaudessa ja käsittelyaika noin kaksi viikkoa. Vuosittain DVV rekisteröi yli 730 000 muuttoilmoitusta.

Muutto voidaan rekisteröidä väestötietojärjestelmään aikaisintaan muuttopäivänä. Väestötietojärjestelmä sisältää vain voimassa olevat ja aiemmat osoitetiedot. Alkusyksyn muutoista suurin osa on muuttoja toiselle paikkakunnalle, ja ne vaativat virkailijan käsittelyn kotikunnan muuttumisen vuoksi. Muuttoilmoitus kannattaa aina tehdä sähköisesti ja olla huolellinen tietojen ilmoittamisessa. Viivästyksiä rekisteröinnissä aiheuttaa puutteellisten tietojen tarkistaminen.

Päämääränämme on Suomi, jossa asiointi on entistä sujuvampaa. Pahoittelemme, että Meri Vallon kohdalla emme onnistuneet.

Tiina Härkönen

johtava asiantuntija

Digi- ja väestötietovirasto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide