Laman pankkituki kiihdytti tuhoa

Suuri määrä yrityksiä olisi pelastunut, jos pankkien saama tuki olisi ohjattu niille.

11.9. 2:00

Helsingin Sanomat katsoi pääkirjoituksessaan (6.9.), että 1990-luvun laman hätäapu ohjautui oikein, kun se maksettiin pankeille eikä pankkien asiakkaille. Lehden mukaan tulipalo sammui tehokkaimmin, kun sitä sammutti kuumimmassa palopesäkkeessä, rahoituslaitoksissa. Lehti perusteli nyt sähköyhtiöille myönnettävää tukea muun muassa pankkituen kokemuksilla. Perustelu on pulmallinen.

Laman hätäavussa oli todellinen valintatilanne: tuen myöntäminen lamasta kärsiville kotitalouksille ja yrityksille tai vaikeuksiin joutuneille pankeille. Nyt vakuusvaatimusten johdosta ahdinkoon joutuneiden sähköyhtiöiden tuen vaihtoehtona ei ole tuki asiakkaille, vaan yhtiötuki on välttämätön sähkömarkkinoiden regulaation vuoksi syntyneen mahdottoman tilanteen laukaisemiseksi.

Vuosikymmenten takaisen hätäavun nostaminen myönteiseksi referenssiksi on pulmallista ennen kaikkea siksi, että toisin kuin HS kirjoitti, tuki ei kohdistunut kuumimpaan palopesäkkeeseen. Kuumin palopesäke oli kymmenissätuhansissa konkurssiuhan alaisissa yrityksissä ja lamasta kärsivissä kotitalouksissa. Pankkien tilannetta olisi voinut ja olisi pitänyt auttaa helpottamalla asiakkaiden tilannetta. Näin sen vuoksi, että avaamalla pankeille yhteiskunnan piikki rapautettiin pankkien taloudellista kannustinta auttaa asiakkaitaan vaikean tilanteen yli.

Asiakasyrityksen konkurssi tai toiminnan muu lopettaminen ei ollut pankille taloudellisesti iso pulma, kun yhteiskunta kattoi pankille näin syntynyttä tappiota. Tuhansia ja taas tuhansia liiketoiminnaltaan terveitä yrityksiä kaatui devalvaation nostamaan velkataakkansa, kun hätäapujärjestelmässä ei ollut riittävää kannustinta. Suuri määrä yrityksiä olisi pelastunut, jos pankkien saama tuki olisi ohjattu niille. Pandemiatuet oli hyvä esimerkki siitä, että tukien kohdistaminen suoraan tarvitsijoille tuottaa tulosta.

Pankit oli toki pelastettava, mutta vähemmän vahinkoa aiheuttaneella keinolla kuin tehtiin.

Jussi Järventaus

oikeustieteen lisensiaatti, Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide