Mielenterveysongelmien syihin on pureuduttava kiireellisesti

Psyykkisen pahoinvoinnin syyt ovat syvemmällä kuin palveluiden niukkuudessa.

9.9. 2:00

Psyykkinen pahoinvointi ja mielenterveyspalvelujen tarve on lisääntynyt räjähdysmäisesti kaikissa ikäluokissa. Mielenterveystyötä tekevien joukossa on noussut esiin vakava huoli siitä, että yhteiskuntamme huomio ja resurssit keskittyvät ensisijaisesti yksilön oireisiin laajempien ongelmien kustannuksella.

Mielenterveyden ammattilaiset on asetettu mahdottoman tehtävän eteen: korjaamaan mahdollisimman nopeasti, tehokkaasti ja edullisesti sellaista, mitä emme voi korjata. Mielenterveyspalvelut eivät voi hoitaa perustavanlaatuisia ja arvopohjaisia yhteiskunnallisia vääristymiä, jotka tuhoavat mahdollisuudet turvalliselle kasvulle ja hyvinvoinnille.

Mielenterveyspalveluiden resurssien ja psykoterapian saatavuuden jatkuvan taivastelun sijaan on viimeinkin nähtävä, että psyykkisen pahoinvoinnin syyt ovat syvemmällä kuin palveluiden niukkuudessa. Emme voi matalan kynnyksen vastaanotolla, tunnetaitokurssilla tai psykoterapiassa hoitaa turvattomuutta, joka nousee yhteisön kyvyttömyydestä kannatella jäseniään, sen järjettömän yksipuolisesta ja suorituskeskeisestä arvomaailmasta ja luontoympäristön tuhoutumisesta.

Terapia ei ole ratkaisu systeemisiin ongelmiin, ja sen tarjoaminen ratkaisuksi on osa ongelmaa. Keskittymällä kapeasti yksilön ongelmiin ja niiden hoitoon me kaikki osallistumme juurisyiden ohittamiseen ja inhimillisen kärsimyksen ylläpitämiseen.

Käynnissä on valtava yhteiskunnallinen kriisi, jota me mielenterveystyön ammattilaiset emme pysty ratkaisemaan, vaikka meitä olisi kymmenentuhatta enemmän. Emme voi poistaa ahdistusta, joka syntyy sosiaalisesta eriarvoisuudesta, kulutukseen ja kilpailuun keskittyvästä yhteiskunnasta tai ekosysteemien tuhoutumisesta. Emme voi korvata turvallista yhteisöä, kokonaiskehitystä tukevaa arkea – päivähoitoa, koulutietä ja opiskelua – tai sisäisestä kelpaavuuden kokemuksesta ja oman paikan löytymisestä nousevaa toivoa.

Turvallisuuden kokemuksen mahdollistaminen jokaiselle kasvavalle lapselle ja nuorelle tulisi olla päättäjiemme viiveetön ykköstavoite, jos haluamme säilyä hyvinvointivaltiona. Lapsena koettu riittävä turva tai vastaavasti turvattomuus muovaa ratkaisevalla tavalla kehittyvää hermostoa ja vaikuttaa ihmisen terveyteen ja toimintakykyyn kaikilla elämänalueilla koko elämän ajan.

Nyt tarvitaan radikaalia arvopohjaista muutosta ja konkreettisia toimenpiteitä pahoinvoinnin juurisyiden äärellä. Kiireellisyysaste on mielenterveystyötä tekevien näkökulmasta kaikkein korkein.

Nina Pyykkönen

erikoispsykologi, psykoterapeutti

Hyvinkää

Jani Kajanoja

psykiatriaan erikoistuva lääkäri, tutkijatohtori

Turku

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide