Kristityt pitivät huolta myös pakanoista

Kristittyjen lähimmäisenrakkaus on tullut esille kristinuskon varhaisista vuosisadoista lähtien.

9.9. 2:00

Kiitos Sixten Korkmanille erinomaisesta kolumnista (HS 6.9.). Siinä kristinuskon merkitys länsimaisen maailman arvopohjana ja erityisesti ihmisoikeuksien kannalta ratkaisevana perustana tuli hyvin ilmaistuksi.

Vaikka kirkot ovat varmasti tehneet kaikki ne virheet, jotka on ollut mahdollista tehdä – kuten kirkkohistorian professori Simo Heininen on kirjoittanut – oli erinomaista, että Korkman toi esiin kristinuskon todellisen merkityksen. Samalla hän tuli tarkentaneeksi kuvaa niin sanotuista uskonsodista. Päämotiivi noihin sotiin ei yleensä suinkaan ollut uskonnollinen, vaan puhtaasti valtapoliittinen, vaikka uskonto otettiin perusteluksi ja innoituksen lähteeksi.

Jonkin pienen tarkennuksen Korkmanin kirjoitus kuitenkin ansaitsee. Kyllä kristilliset ihmisoikeudet koskivat myös pakanoita. Annetaan pakanan todistaa. Keisari Julianukselta, joka yritti 300-luvun puolivälissä palauttaa antiikin jumalat ja tukahduttaa kristinuskon, on säilynyt kirje, jossa hän kirjoitti, että kristinuskon – jota hän kutsui ateismiksi – leviämistä on eniten edistänyt galilealaisten (siis kristittyjen) ystävällisyys muukalaisia kohtaan, vainajien haudoista huolehtiminen ja heidän hurskas elämänsä, ”niin teeskenneltyä kuin se onkin”. ”Onhan häpeällistä, että kun yhdenkään juutalaisen ei koskaan tarvitse kerjätä ja kun jumalattomat galilealaiset ruokkivat omien köyhiensä lisäksi meidänkin köyhämme, kaikki näkevät, etteivät meikäläiset saa meiltä apua.”

Kristinuskon varhaisilta vuosisadoilta on säilynyt kuvauksia siitä, kuinka kristityt jopa oman henkensä uhalla auttoivat ruttoon sairastuneita, jotka pakanat olivat jättäneet heitteille. Sama lähimmäisenrakkaus on tullut myöhemminkin esiin erityisesti kristillisessä lähetystyössä, jossa tuhannet kristityt ovat evankeliumin julistamisen ohessa hoitaneet sairaita ja järjestäneet koulutusta pakanoille.

Timo Junkkaala

kirkkohistorian dosentti

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide