Valtakunnallinen kaupunki­politiikka olisi koko maan etu

Kaupungit ovat valtiontalouden vetureita.

9.9. 2:00

Tulevalla hallituskaudella Suomeen tarvitaan nykyistä selkeämpää valtakunnallista kaupunkipolitiikkaa. Kaupungit ovat valtiontalouden vetureita, joista säteilee paljon hyvää edelleen muualle.

Hallitus julkaisi syksyllä 2020 kansallisen kaupunkistrategian vuosille 2020–2030. Se antaa hyvän pohjan kaupunkipolitiikan kehittämiselle. Lisäksi mal-sopimuksia laajennettiin, ja sopimukset kattavat nyt seitsemän isoa kaupunkiseutua, joissa asuu yli puolet Suomen väestöstä.

Kaupungit ovat kuitenkin isojen haasteiden edessä. Esimerkiksi sosiaalisen eriytymisen voimistuminen, työvoimapula ja kaupunki-infran muutostarpeet ilmastonmuutoksesta johtuen ovat valtavia haasteita, joihin tarvitaan valtion tukea.

Yhteistä kehittämistä tulisi olla myös muiden kaupunkiseutujen kanssa, jotta kumppanuutta valtion kanssa voitaisiin vahvistaa nykyistä pitkäjänteisemmin. Lisäksi ministeriöissä tehtävää kaupunkipolitiikan työtä tulisi koota paremmin kokonaisuudeksi, jotta se palvelisi paremmin kaupunkien tarpeita.

Sirpa Paatero

kuntaministeri (sd)

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide