Tekijänoikeuslain uudistus parantaisi tv-ohjelmien tekijöiden oikeuksia

Nykytilanteessa käsikirjoittajat, ohjaajat, näyttelijät ja muut luovan alan tekijät eivät saa kaapelitelevisiossa näytetyistä ohjelmista niitä tekijänoikeuskorvauksia, jotka heille kuuluisivat.

9.9. 2:00

Operaattoreita edustavan Ficomin toimitusjohtaja Elina Ussa esitti (HS Mielipide 7.9.) tekijänoikeuslain uudistuksen uhkaavan rikkoa vakiintuneen televisiomarkkinan. Suomessa pitkään käytössä ollut malli, johon Ussa viittasi, on valitettavasti sellainen, josta operaattorit hyötyvät mutta tv-ohjelmien alkutuottajat eivät.

Nykytilanteessa käsikirjoittajat, ohjaajat, näyttelijät ja muut luovan alan tekijät eivät saa kaapelitelevisiossa näytetyistä ohjelmista niitä tekijänoikeuskorvauksia, jotka heille kuuluisivat. Itse asiassa Suomi on ainoa EU-maa, jossa operaattorit ovat voineet kokonaan välttyä maksamasta tekijöille korvauksia kotimaisten tv-kanavien kaapelijakelusta.

On totta, että lainsäädännön selkeyttäminen voi muuttaa kotimaista televisiomarkkinaamme. Tämä ei kuitenkaan ole perustelu jatkaa av-alan tekijöihin kohdistuvaa epäoikeudenmukaista toimintaa. Päinvastoin: kotimaisen tv-markkinamme tulisi pohjautua vastuulliseen, tv-ohjelmien tekijöiden oikeuksia kunnioittavaan malliin.

Ussa väitti tekijöiden saavan Suomessa korvauksensa jo silloin, kun kanavayhtiöt ostavat tv-ohjelmiston lähetysoikeudet. Me Kopiostossa olemme kaapelijakeluun liittyviä oikeuksia lisensioiva taho. Asemamme pohjaa opetus- ja kulttuuriministeriön hyväksymispäätökseen sekä Kopiostolle annettuihin tuhansiin oikeuksien hallinnointivaltuuksiin. Tiedossamme ei ole, että tekijät olisivat saaneet ohjelmiensa edelleenlähetysoikeuksista heille kuuluvia tekijänoikeuskorvauksia.

EU-direktiiveihin perustuva tekijänoikeuslain päivittäminen tuo tilanteeseen kaivattua selkeyttä.

EU-direktiiveihin perustuva tekijänoikeuslain päivittäminen tuo tilanteeseen kaivattua selkeyttä: televisiokanavien kaapelijakelu on edelleen lähettämistä, josta kuuluu sopia ja maksaa tekijöille tekijänoikeuskorvauksia. Mikäli tekijöille olisi maksettu heille kuuluvat korvaukset ja asioista sovittu, lainsäädännön selventämistarve edelleen lähettämisen osalta ei olisi yhtä merkittävä kuin nyt.

Televisiomarkkinoiden nykyinen tilanne on tietenkin operaattoreille hyvä. Kaapelioperaattorit, kuten Ficomin jäsenet Elisa ja Telia, hyötyvät taloudellisesti kotimaisten tv-kanavien jakelusta kaapeliverkossa. Suomessa toimivat kaapelioperaattorit perivät kaapeli-tv:n perusmaksuina taloyhtiöiltä vuosittain kymmeniä miljoonia euroja. Ilman kotimaisten tv-kanavien edelleen lähettämistä kaapeliverkkoon tämä ei olisi mahdollista.

Eduskunnan valiokuntien käsittelyssä lakiamme päivitetään nyt vastaamaan niitä tavoitteita, jotka on Suomeakin velvoittavissa EU-direktiiveissä asetettu. Luovan alan ammattilaisille tämä tarkoittaa parempaa taloudellista turvaa: viimeinkin tekijöillä olisi mahdollisuus saada heille kuuluvat tekijänoikeuskorvaukset kotimaisten tv-kanavien kaapelijakelusta. Kyse onkin suomalaisen audiovisuaalisen alan elinvoimaisuudesta ja siitä, että av-alan tekijöillä tulee olla mahdollisuus elää tekemällään työllä.

Valtteri Niiranen

toimitusjohtaja

Kopiosto ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide