Eläkeuudistus vie pienyrityksiä kohti konkurssia

9.9. 2:00

Aamulehti kommentoi eduskunnan käsittelyssä olevaa yrittäjien eläkelain (yel) uudistusta.

”Tiivistetysti uudistuksessa halutaan sen laatijoiden mukaan parantaa yrittäjien eläketurvaa. Miksi tämä on sitten saanut pienyrittäjät barrikadeille ja keräämään yli 67 000 nimeä adressiin, jossa vaaditaan esityksen kumoamista ja uudelleenkäsittelyä?”

”Yrittäjät kokevat, ettei heitä ole kuultu tarpeeksi lakimuutoksen valmistelussa. Muutoksen pelätään iskevän kuolettavasti erityisesti pienituloisiin pienyrittäjiin ja yksinyrittäjiin.”

”Yel-maksu on käytännössä pakollinen kaikille Suomessa yritystoimintaa elinkeinona harjoittaville. Sen suuruus lasketaan työtulon eli yrittäjän työpanoksen rahallisen arvon perusteella. Moni yrittäjä alivakuuttaa eli maksaa alinta mahdollista eläkemaksua, vaikka tulot olisivat suuremmat, koska kokee esimerkiksi sijoittamalla saavansa paremman tuoton eläkepäivien varalle.”

”Eläkeyhtiöt ja Finanssivalvonta ovat huolissaan alivakuuttamisesta. Siihen halutaankin puuttua uudella esityksellä. Siksi lakiin on ehdotettu säännöstä yksityisen sektorin mediaanipalkan ottamisesta työtulon määrittämisen lähtökohdaksi. Käytännössä, jos laki astuu voimaan tammikuussa 2023, kuten on esitetty, monien yrittäjien eläkevakuutusmaksut pomppaavat. Moni pienituloinen, osa-aikaisesti tai kausivaihteluin tienaava, saati vasta aloittanut yrittäjä ei yllä alansa mediaaniin kuukausittain.”

”Pelko pienyritysten konkurssiaallosta on todellinen, jos siihen iskee päälle vielä taantuma. Eikä joukko ole pieni. Suomessa toimivista yrityksistä 93 prosenttia on alle 10 henkilöä työllistäviä, ja yksinyrittäjiä on 194 000 kappaletta.”

”Miksi yrittäjällä ei saisi olla vapaus kerryttää eläkettä itselleen sen verran kuin parhaaksi näkee, tavalla jonka itselleen eniten tuottavimmaksi kokee? Ennen kaikkea lakien säätämisessä ja muutoksissa olisi kuultava monipuolisesti myös niitä, joita muutokset eniten koskevat. Näin ei ole selvästikään toimittu yel-uudistuksessa.”

Lapin Kansa arvioi, että suojelutyöstä kieltäytyminen on kääntänyt yleisen mielipiteen hoitajien työtaistelutoimia vastaan.

”Tehy ja Super ovat jatkaneet kuluvalla viikolla työriitojen sovittelua valtakunnansovittelijan kanssa. Hoitajaliittojen koventuneen linjan tarkoituksena lienee ollut sovittelun vauhdittaminen kohti sopimusta, joka takaisi hoitajille muita kunta-alan työntekijöitä isommat palkankorotukset. Nyt vaikuttaa siltä, että liitot ovat sortuneet vauhtisokeuteen ja sen myötä virhearvioon, mikä voi merkitä vastatuulta työtaistelulle.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide