Huonokuntoisella hiekkatiellä jytyyttävä kansalainen ei jaksa innostua sähköisen lentämisen visioinnista

Riittääkö meillä varsinkin näinä aikoina varakkuutta ja energiaa sähköisen ilmailun kehittämiseen?

Sloveniassa valmistettu Pipistrel Alpha Electro -sähkölentokone.

10.9. 2:00

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd) visioi (HS Vieraskynä 7.9.) tulevaisuuden sähköisen lentämisen etuja ja siihen panostamisen tärkeyttä. Koko kirjoitus loistavan tulevaisuuden kuvineen tuntuu futurismissaan yli-innokkaalta varsinkin nyt, kun sähköpula vaikuttaa hyvin mahdolliselta. Jatkuvasti lisääntyvän sähköisen autoilun kulut ovat jo nykyisin kääntymässä jyrkkään kasvuun. On aiheellista kysyä, riittääkö meillä varakkuutta ja energiaa sähköisen ilmailun kehittämiseen.

Sähköinen lentäminen pienkentältä toiselle pysynee kalleutensa vuoksi vain harvojen huvina, vaikka tekniikan kehitys ja energiatuotanto sen mahdollistaisi. 1960-luvun piirrossarja Jetsoneissa lennettiin pienillä helikoptereilla omalta kotipihalta kauppaan. Sietää pohtia, onko sellainen tulevaisuudenkuva mahdollinen tai edes toivottava. Haluammeko, että kotipihamme taivas täyttyy paitsi drooneilla myös sähkölentokoneilla?

Arki ja tavallisen ihmisen ongelmat eivät saisi unohtua. Nyt kun me veronmaksajat tuskailemme kasvavan inflaation ja kohoavien sähkönhintojen kourissa, tuntuu surkealta, että liikenneasioista vastaava ministeri kehittelee sähkönkulutuksen lisäämistä vaativaa liikennemuotoa.

Ministeri voisi sen sijaan käydä tutustumassa rappeutuvan kantatieverkkomme ongelmiin. Kun kansalainen päivittäin joutuu autolla ajaessaan kokemaan rikkoutuneet asfaltoinnit ja pyykkilaudaksi muuttuneet hiekkatiet, ei jaksa innostua pääjohtajatasoa hyödyttävistä uusinvestoinneista.

Jouko Kivi

Lahti

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide