Hoivakodin asukkaiden omaisuuden suojaamiseen on olemassa keinoja

Jotta tilanne ei tekisi varasta, asukkaan omaisuudesta tehdään luettelo, kun hän muuttaa hoivakotiin.

15.9. 2:00

Viime viikkoina Helsingin Sanomissa on uutisoitu ja keskusteltu hoivakotien asukkaiden omaisuudesta, jota menee pilalle pyykinpesussa tai joka katoaa mystisesti. Esille tullut ongelma olisi ratkaistavissa esimerkiksi seuraavasti.

Asukkaan omaisille annetaan yksityiskohtaiset ohjeet, joissa kerrotaan, missä pesuohjelmissa asukkaiden pyykki pestään hoivakodissa. Jokaiselle pesuohjelmalle annetaan värikoodi ja omaiset ohjataan merkitsemään vaatteet värikoodatuin nimilapuin pyykin lajittelua varten.

Jos asukkaalla on vaatteita (esimerkiksi villatakki), joille ei löydy sopivaa pesuohjelmaa, omaisille kerrotaan, että vaatteiden asianmukaista pesua ei voida taata ja että halutessaan omaiset voivat pestä itse tällaiset vaatteet. Jos omaiset eivät halua nimikoida vaatteita, heille kerrotaan, että vaate saattaa vaurioitua pesussa tai kadota, koska vaatteista ei tiedetä, kenen ne ovat.

Hoivakodissa henkilökunta opastetaan pesemään pyykki pesuohjelmien värikoodien mukaan.

Jotta tilanne ei tekisi varasta, asukkaan omaisuudesta tehdään luettelo, kun hän muuttaa hoivakotiin. Omaisuus inventoidaan säännöllisesti esimerkiksi tietyn ajanjakson välein tai kun asukkaalle tuodaan uusia vaatteita. Asiakassuhteen päättyessä luettelon avulla tarkistetaan, että omaisuus on tallella.

Käytäntöjä voidaan kehittää tarvittaessa eteenpäin esimerkiksi sopimalla kunnittain tai alueittain värikoodit, joilla yhdenmukaistetaan vaatehuoltoa eri hoivakodeissa ja helpotetaan vaatteiden nimikointia hoivakodin vaihtuessa, sopimalla ulkoisten nimilappujen toimittajien kanssa kuntien tai alueiden valmiista setistä, jossa on tietynvärisiä nimilappuja, tai kehittämällä sähköisiä työvälineitä, esimerkiksi viivakoodimerkittyä omaisuutta tai sähköisiä omaisuusluetteloja valokuvineen.

Teija Aarnio

kehityspäällikkö, tekniikan tohtori

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide