Turkistuotanto ei ole eettistä eikä ympäristöystävällistä

Turkiseläinten elinolosuhteet ovat usein sellaiset, että elämä syntymästä kuolemaan on pelkkää kärsimystä.

Turkishuutokaupan tuotteita Vantaalla syyskuussa 2021.

12.9. 2:00

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk) puolustaa turkisteollisuutta väittämällä sen olevan eettistä ja ympäristöystävällistä toimintaa (HS 8.9.).

Eettisyyden määritelmä lienee monilla erilainen kuin Kurvisella. Kiistatonta sen sijaan on, että eläin tuntee kipua, pelkoa ja ahdistusta. Turkiseläinten elinolosuhteet ovat usein sellaiset, että elämä syntymästä kuolemaan on pelkkää kärsimystä, sekä henkistä että fyysistä.

Ympäristöystävällisyyden kanssakin on vähän niin ja näin. Tarhausta puolustellaan usein sillä, että rehuksi tarvittavan silakan pyynti vähentää vesistöjen rehevöitymistä. Voi kysyä, olisiko rehevöitymisen väheneminen pienempää, jos pyydetty silakka jalostettaisiin ihmisille kelpaavaan muotoon.

Turkistuotannon typpi- ja fosforipäästöt aiheuttavat sen sijaan paikallisesti vesistöjen huomattavaa kuormitusta ja ympäristön happamoitumista. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus on jo vuonna 2011 todennut turkisvaatteen hiilidioksidipäästöjen olevan jopa viisinkertaiset vaihtoehtoiseen tuotteeseen verrattuna.

Reilusti yli 70 prosenttia suomalaisista vastustaa turkistarhauksen jatkumista nykyisellään. Koska turkiksista suurin osa käytetään koristeisiin, ei kokonaisiin vaatteisiin, on helppo yhtyä enemmistön mielipiteeseen ja kyseenalaistaa koko tuotannonalan tarpeellisuus. Ihminen älykkäänä oliona keksinee muitakin keinoja oman habituksensa elävöittämiseen.

Kristiina Kytöviita

Aura

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide