Katsomoissa on vielä tilaa, ja se on iloista

Voi lopulta olla koko kulttuurialalle hyvä, jos teatteriin tai konserttiin pääsee entistä spontaanimmin.

10.9. 2:00

Joitakin vuosia sitten – runsaasti ennen koronaviruspandemiaa – keksimme lauantaiaamuna puolisoni kanssa, että voisimme mennä illalla syömään ravintolaan. Ryhdyin soittelemaan, missä olisi tilaa. Mieleeni on jäänyt, miten yksi ravintoloitsija suorastaan nauroi minulle puhelimessa: ei pöytävarausta, ja kuvittelet pääseväsi syömään, hahhah!

Helsinki on ihana, mutta tuohon tiivistyy yksi sen ongelmista. Liian moni hauska asia pitäisi suunnitella viikkoja tai kuukausia etukäteen.

Voi sinua, jos vaikkapa luet arviosta, että teatteriesitys saa kehut etkä ymmärrä heti mennä varaamaan lippuja!

Pandemian luoma ymmärrys elämän ennustamattomuudesta on ehkä muuttanut tilannetta.

Festivaalijärjestäjät ovat koko kesän kertoneet kalvavasta epävarmuudesta, kun ihmiset päättävät nyt entistä myöhemmin, ostavatko liput vai eivät. Orkesterit puolestaan harmittelevat, että kausikorttilaiset eivät ole palanneet koronan jälkeen ja tulevissa konserteissa on tilaa.

Toivon kulttuurialalle pelkkää hyvää koronakurimuksen jälkeen, mutta minulle tämä on hyvä uutinen. On mahtavaa, jos ei aina tarvitse buukata teatterilippuja kuukausien päähän, tai jos voin mennä konserttiin vaikka ensi viikolla. Pienikin spontaanius tuntuu huumaavalta.

Spontaanius tuntuu huumaavalta.

Samaan aikaan moni kiroaa lippujen hintojen nousua ja joutuu miettimään tarkasti, mihin rahat riittävät. Sitoutuminen kalliisiin lippuihin kuukausien päähän voi senkin takia tuntua entistä ahdistavammalta. Entä jos sairastun ja liput menevät hukkaan? Tai esitys perutaan?

Dosentti Riie Heikkilä sanoo HS:n jutussa (9.9.), että koulutus kuitenkin määrittää kulttuuritapahtumiin osallistumista koko ajan enemmän kuin raha. Jos esityksiin voi lähteä ex tempore, ehkä sinne on nyt mahdollista houkutella muitakin kuin vakikävijöitä ja kausikorttilaisia.

Inflaatiopuheissa on kuultu jopa vinkkejä, että niiden, jotka voivat, pitäisi nyt ostaa asioita, jotta talous pyörii. Kehotus lähteä shoppailemaan tuntuu absurdilta samaan aikaan, kun ilmasto lämpenee ja maapallon meret pian kiehuvat ympärillämme.

Kulutuksen siirtymisestä shoppailusta elämyksiin on puhuttu jo vuosia, mutta nyt jos koskaan on viimeistään sen aika.

Todella toivon, ettei kulttuurin harrastaminen jää vain eliitin huviksi. Elokuvalippu on halvempi tapa hankkia elämys kuin lentolippu – ja taatusti parempi maailmalle.

Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimituksen esihenkilö.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide