Vesivoiman lisärakentaminen on tullut tiensä päähän

Vesivoiman rakentaminen on tuhonnut lähes totaalisesti Suomen vaelluskalakannat sekä hävittänyt virtavesiluontoa ja kansallismaisemaamme.

10.9. 2:00

Roy Björkstrand toivoo (HS Mielipide 8.9.) sähkön hinnan kallistumisen vuoksi pienvesivoiman ja uusien suuraltaiden rakentamista maahamme. Lisäksi hän haluaa peruttavaksi hallitusohjelmaan kirjatun kalatalousvelvoitteen laajentamisen, koska tämä voi aiheuttaa toiminnassa olevien laitosten purkamisen kalastusharrastuksen eduksi.

Vesivoiman rakentaminen on tuhonnut lähes totaalisesti Suomen vaelluskalakannat sekä hävittänyt virtavesiluontoa ja kansallismaisemaamme. Maamme viimeaikaiset hallitukset ovat ponnekkaasti pyrkineet edistämään luontaisten vaelluskalakantojemme elvyttämistä. Kalastusharrastuksen edistämisestä ei siis ole kyse, vaan luonnon monimuotoisuuden lisäämisestä kunnostusten keinoin.

Suurissa vesivoimaloissamme kalatalousvelvoitteet ovat pääasiassa istutusvelvoitteita, jotka voidaan muuttaa esimerkiksi kalateiksi. Hallitusohjelmaan kirjatun vesilain tarkistamisessa pyritään korjaamaan epäkohta, jossa noin 50 vanhalla vesivoimalalla ei ole minkäänlaista kalatalousvelvoitetta. Vesilaki ei mahdollista esimerkiksi kalatien määräämistä niihin jälkikäteen. Nämä voimalat ovat lähes kaikki pienvesivoimaloita, joiden merkitys maamme sähköntuotannossa ja säätövoimana on marginaalinen, mutta joiden vaikutus maamme vaelluskalakannoille ja vesiluonnolle on mittava.

Kuvaavaa on, että jos kalatie niihin määrättäisiin, voimala muuttuisi Björkstrandin mukaan kannattamattomaksi. Samasta lienee kysymys myös siinä, ettei monien pienvoimaloiden luvissa olevia kalatalousvelvoitteita ole koskaan toteutettu. Valvontaviranomaisten on puututtava tähän epäkohtaan.

Koskiensuojelulain avaaminen ja isojen tekoaltaiden rakentaminen Suomeen olisi paluu Kekkosen aikaan, jota tuskin kukaan enää toivoo.

Markku Marttinen

hydrobiologi, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide