Lastensuojelu tarvitsee lisää psykologeja

Nykyisellään sosiaalitoimessa harva asiakas tapaa psykologin.

17.9. 2:00

Teemu Muukkonen ja Satu Taiveaho kirjoittivat (HS Mielipide 7.9.), että sosiaalitoimen, varhaiskasvatuksen ja koulutoimen koulutuksiin tarvitaan lisää tietoa neurokirjon ihmisten tarpeista. He ehdottivat, että näiden alojen koulutuksiin lisätään pakollinen osuus tällaista koulutusta.

Kokeneena psykologina näen, että tällainen koulutus on tarpeen. Se ei kuitenkaan ole riittävä eikä tarpeeksi nopeasti vaikuttava toimenpide. Alojen peruskoulutuksiin kohdentuessaan se vaikuttaisi vasta vuosien viiveellä ja tavoittaisi vain tulevaisuudessa valmistuvat ammattilaiset.

Erityisesti lastensuojeluun tarvitaan lisää psykologeja, joilla on koulutusta ja kokemusta erityisesti neuropsykologiasta. Jokaisella sosiaalitoimen ja varsinkin lastensuojelun asiakkaalla tulee olla lakiin kirjattu oikeus tavata psykologia, joka on lapsen kehityksen ja ihmismielen asiantuntija.

Nykyisellään sosiaalitoimessa harva asiakas tapaa psykologin. Sosiaalityöntekijä valitsee jopa kodin ulkopuolelle sijoitetuista lastensuojelun asiakkaistaan vain pienen osan psykologin tapaamiseen. Kodin ulkopuolelle sijoitetuista lapsista suurin osa on kriisissä jouduttuaan muuttamaan usein täysin vieraiden ihmisten luo.

Psykologeilla on arvioni mukaan parhaat edellytykset tukea kriisin keskellä. Ensijärkytyksestä toivuttuaan lapsi saattaa tarvita esimerkiksi neuropsykologisen tutkimuksen muun muassa autismikirjon tai adhd:n piirteiden toteamiseksi. Tämänkin voi hoitaa neuropsykologiaa tunteva psykologi.

Suvi Kerttula

psykologi, Sipoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide