Vanhempien tunnetaidot vahvistuvat arjen hetkissä

Ilo ja hauskanpito kantavat kuormittavien hetkien yli ja suojaavat uupumukselta.

18.9. 2:00

Hanna Syrjälä tarttui kolumnissaan (HS 5.9.) hauskalla tavalla tärkeään aiheeseen ehdottaessaan, että aikuisillekin pitäisi tehdä samanlaisia tunnetaitokirjoja ja -oppaita kuin lapsille. Syrjälä on tosiaan oikeassa: nykyaikuisten lapsuudessa ei ollut tarjolla samanlaista tukea tunnetaitojen kehittymiseen, ja meistä aikuisista moni kaipaa tukea tässä asiassa.

Aikuisia kuormittavat monet maailmantilanteeseen ja henkilökohtaiseen elämään liittyvät asiat. Myös nykyajan vanhemmuus tuntuu usein olevan yliladattua. Samalla kun vanhempia kannustetaan karsimaan suorittamista, heiltä odotetaan monenlaista osaamista. Vanhemmuuteen liitetään muun muassa kyky tunnistaa, ymmärtää ja vastaanottaa lapsen tunteita sekä pysyä itse rauhallisena vaikkapa lapsen kiukunpurkauksen keskellä.

Mistä näitä taitoja vanhemmuuteen ammentaisi, varsinkaan jos ei ole kokemusta omasta lapsuudesta, eikä käsillä ole juuri osuvaa opasta?

Tyytyväisyyden kokemus ja arkiset onnen hetket ovat tärkeitä koko perheen mielenterveyden kannalta. Kun vanhempi vastaa lapsen hymyyn, jakaa ilon ja hyvän olon tunteen, lapsen oma reaktio vahvistuu ja toistuessaan kokemus jättää pysyvän jäljen, joka vaikuttaa vielä aikuisenakin. Vastavuoroisesti myös lapselta tarttuva ilo ja hyvä mieli vaikuttavat vanhempaan. Ne tuovat tauon murehtimiseen ja auttavat jaksamaan. Ilo ja hauskanpito kantavat kuormittavien hetkien yli ja suojaavat uupumukselta. Yksi vastaus on siis löytää tapoja iloita ja tuoda onnellisuutta perheeseen.

Vaikka emme saisikaan aikuisten tunnemöykkyjä opettavaisessa tarinamuodossa purkavaa kirjallisuutta, hyvä lastenkirja opastaa myös aikuista ymmärtämään paremmin niin lasta kuin itseäänkin. Ehkäpä ainakin pienempien lasten vanhemmille vastaukset löytyvät kirjan sivuja syvemmältä: yhteisistä lukuhetkistä ja puuhista lasten kanssa. Tunnetaitojamme vahvistavat mukavat vuorovaikutustilanteet ja arjen kepeät hetket, kunhan huomaamme tarttua niihin.

Elina Komulainen

asiantuntijapsykologi

Mieli – Suomen Mielenterveys ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide