Kuningatar Elisabet vieraili myös Kalliossa

Kuningatar Elisabet ja prinssi Philip vierailivat Kallion keskuspaloasemalla toukokuussa 1976.

Palopäällikkö Rainer Alho ojensi kuningatar Elisabetille valkoisen kypärän muistoksi vierailusta toukokuussa 1976.

11.9. 12:30

Britannian rakastetun kuningatar Elisabet II:n poismeno on herättänyt tiedotusvälineitä muistelemaan kuningattaren ja prinssi Philipin keväällä 1976 tehtyä valtiovierailua Suomeen. Sen keskeinen tarina on se, kuinka kuninkaallinen pari vietiin tutustumiskäynnille suomalaiseen metsään, jossa tarjottiin vielä vieraille päivällinen. Metsäkeikan uutiskuvissa näkyy kuningattaren kasvoilta ärtymys metsässä rämpimiseen ja lopulta ateriointiin puupölkkyjen päällä.

Sen sijaan vähemmälle huomiolle on jäänyt kuningasparin samaiseen vierailuun liittynyt käynti Helsingin keskuspaloasemalla Kalliossa. Vierailu tapahtui tiistaina 25. toukokuuta.

Vierailu alkoi pihalle kunnianosoitukseen järjestäytyneiden yksiköiden tarkastuksella, palokunnan soittokunnan soittaessa brittiläisiä sävelmiä.

Kuningattaren seurue tutustui myös aseman tiloihin ja paloaseman pihalla järjestettiin myös toimintanäytös. Sen lopuksi palomiesoppilas Martti Sallinen ojensi molempien maiden lipuin koristellulta nostolavalta Englannin lipun värisen kukkakimpun kuninkaalliselle vieraalle. Eikä siinä kaikki: kuningattarelle luovutettiin vielä helsinkiläinen palomieskypärä.

Tilaisuus onnistui erinomaisesti. Toisin kuin metsävierailulla, Elisabet viihtyi Kalliossa hyvin. Kuningatar itse oli jopa toivonut vierailua ”Euroopan nykyaikaisimmalla paloasemalla”.

Ilman kommelluksia ei kuitenkaan Elisabetin ja Philipin vierailu Kallion paloasemalla mennyt. Kun kuningattaren seurue siirtyi auditoriotiloihin hissillä, se yllättäen pysähtyi kerrosten väliin. Hänen majesteettinsa teki nopean ja rauhallisen tilannearvion: ”Te painoitte nappulaa.” Ovenpieleen nojannut turvamies oli vahingossa painanut hissin pysähdyspainiketta. Painallus oikeaan nappiin ja matka jatkui taas.

Juhani Styrman

kaupunkiopas, tietokirjailija

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide