Ihmisoikeudet eivät syntyneet hetkessä

Kristinusko mahdollisti ihmisoikeuksien synnyn.

12.9. 2:00

Ville Similä kritisoi kolumnissaan (HS 10.9.) Sixten Korkmanin näkemystä kristinuskon merkityksestä ihmisoikeuksien synnyssä (HS Vieraskynä 6.9.). Similän huomiot kristinuskon nimissä tehdyistä raakuuksista, tribalismista orjakauppaan pitävät paikkansa. Kristinuskon syyllistyessä raakuuksiin, se kuitenkin samaan aikaan paradoksaalisesti mahdollisti myös ihmisoikeuksien kehityksen.

Liberaaliin demokratiaan sisältyvät laajat ihmisoikeudet eivät ole syntyneet hetkessä, vaan ne ovat vuosisatojen kehitysprosessien tulosta. Euroopan historiasta poimitut, liberaalia demokratiaa kohti kuljettavat keskeiset kehityskulut ovat tapahtuneet kristinuskon lävistämässä kulttuurissa. Niitä ovat muun muassa skolastiikka, renessanssi, protestantismiin liittyvä näkemys ihmisen oman jumalsuhteen kokemuksen merkityksellisyydestä, sekä valistus.

Similä on oikeassa todetessaan nykymuotoisen käsityksen ihmisoikeuksista syntyneen vasta vuonna 1948. Se ei kuitenkaan syntynyt tyhjästä, vaan sitä olivat edellä mainitut kehityskulut pohjustaneet vuosisatojen ajan.

Modernit ihmisoikeudet ovat vahvasti kristillisen Euroopan synnyttämiä.

Mikko Palonen

Pori

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide