Yel-uudistus olisi viimeinen isku kulttuurialojen freelancereille

Jos yel-uudistus toteutuu suunnitellulla tavalla, joudun jättämään rakkaan ammattini ja siirtymään työmarkkinatuelle.

13.9. 2:00

Olen ammatiltani freelance-kääntäjä. Tuskin tunnistaisit nimeäni, vaikka sen kertoisin. Suomentamiani teoksia on ostettu paperisena, ääni- tai e-kirjoina ja lainattu kirjastoista kymmeniätuhansia kertoja.

Käännöskirjan julkaiseminen on kallista, ja sen vuoksi suomentaja on usein se, jonka kohdalla säästetään. Kustantamojen maksamat käännöspalkkiot ovat hyvin alhaisia. Kääntäjän työ edellyttää kuitenkin paitsi korkeakoulutusta ja kielellistä lahjakkuutta, myös jatkuvaa kouluttautumista, luovaa mieltä sekä tiukoista aikatauluista johtuvaa stressinsietokykyä.

Jos yel-uudistus toteutuu suunnitellulla tavalla, joudun jättämään rakkaan ammattini ja siirtymään työmarkkinatuelle. Kääntäjien keskitulot ovat lehtitietojen mukaan noin 3 500 euroa kuukaudessa. En usko, että yksikään kaunokirjallisuuden suomentaja ansaitsee niin paljon. Oma keskiansioni jää runsaaseen tuhanteen euroon kuussa, vaikka työskentelen täysipäiväisesti. Lisäksi vastaan kaikista työhuone-, laite- ja muista kuluista itse, eikä mahdollisuutta sairastamiseen tai lomailuun ole.

En kykenisi millään ilveellä maksamaan nyt suunnitelmissa olevia yel-maksuja. En ole ainoa huolestunut. Meitä on tuhansia eri taiteenaloilla. Toivon, ettei hallitus tee ajattelematonta päätöstä ja siten anna lopullista kuoliniskua kulttuurialan yksinäisille puurtajille.

Ennen kuin kommentoijat pillastuvat: vanhuudenturvani on kunnossa, yhteiskunta ei joudu elättämään minua. Paitsi siinä tapauksessa, että yel-uudistus toteutuu ehdotetussa muodossa.

Näkymätön, vaan ei turha

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide