Eläimillä on muutakin virkistysarvoa kuin olla saalis

Vanhojen metsien hakkuu ja ilmastonmuutos ajavat villieläimet ahtaalle, eikä tilannetta pidä vaikeuttaa metsästyksellä.

Riekko kesäpuvussaan.

16.9. 2:00

Metsästyskausi on alkanut, ja harrastajat sanovat metsästyksen olevan tärkeä virkistysmuoto. Ehkä, mutta villieläimillä on muutakin virkistysarvoa kuin olla riistaa.

Luontokato ja lajiston köyhtyminen näkyvät myös tavalliselle luonnossa liikkujalle. On kestämätöntä, että vähenevien kantojen metsästystä perustellaan harrastus- ja virkistystoiminnalla.

Lapsuuden marjaretkillä oli hienoa nähdä metso tai teeri. Opettajani muisteli, kuinka tunturista lentoon pyrähtävä riekkoparvi on unohtumaton näky. Metsäkanalintuihin ei useinkaan enää törmää sattumalta. Milloin joku on viimeksi nähnyt ison riekkoparven?

Kaatolupia perustellaan sillä, että kannat kestävät metsästyksen. Entä jos sovittu kanta olisikin vaikka kaksin- tai viisinkertainen? Vanhojen metsien hakkuu ja ilmastonmuutos ajavat villieläimet ahtaalle. Tilannetta ei pidä vaikeuttaa metsästyksellä lisää.

Milloin joku on viimeksi nähnyt ison riekkoparven?

Lainsäätäjän, viranomaisten ja metsästäjien tulee suunnata metsästys vaikka ylisuuriin kauriskantoihin ja haitallisiin vieraslajeihin, vaarantuneiden ja vähälukuisten lajien sijaan.

Kohtaisinpa vielä sattumalta metson tai näkisin riekkoparven, tai kuulisin ilveksen huudon. Seuraavakin luonnossa kulkija voisi kokea saman elämyksen, jos eläintä ei huvin ja harrastuksen vuoksi ammuta.

Kalle Kankaanpää

Espoo / Rovaniemi

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide