Ruotsin vaalien jytky voi valua voittajan käsistä

14.9. 2:00

Etelä-Suomen Sanomat toteaa, että Ruotsin jännittävien valtiopäivävaalien tulos voidaan julistaa aikaisintaan keskiviikkona.

”Nyt näyttää selvältä vain se, että ääniosuuttaan kasvattaneet sosiaalidemokraatit säilyttävät asemansa Ruotsin selvästi suurimpana puolueena. Se on kova saavutus puolueelta, joka on johtanut hallitusta jo kaksi vaalikautta peräkkäin.”

”Ei silti ole varmaa eikä ehkä edes todennäköistä, että Magdalena Andersson saa jatkaa työtään pääministerinä. Suomalaisittain varsin ristiriitaiselta näyttävän tilanteen taustalla on Ruotsin kiveen hakattu blokkijako, joka saattaa nyt suistaa sosiaalidemokraatit oppositioon vakuuttavalta näyttävästä vaalivoitosta huolimatta.”

”Jos maltillisen kokoomuksen Ulf Kristersson nousee Ruotsin seuraavaksi pääministeriksi, se on näiden vaalien toinen suuri paradoksi. Näyttäähän nyt vahvasti siltä, että lievää takapakkia ottanut maltillinen kokoomus joutuu luovuttamaan paikkansa Ruotsin toiseksi suurimpana ja porvariblokin suurimpana puolueena vaalien suurimmalle voittajalle, Jimmie Åkessonin ruotsidemokraateille.”

”Vaikka ruotsidemokraatit ovat 2000-luvulla siistineet pöytätapojaan, natsistinen menneisyys rasittaa puoluetta niin paljon, että muut haluavat yhä pitää siihen niin suurta hajurakoa kuin mahdollista. Siksi ei tule kuuloonkaan, että Åkesson kelpaisi pääministeriksi.”

”Voi myös käydä niin, ettei ruotsidemokraatit mahdu mahdolliseen porvarihallitukseen vaan joutuu tyytymään vain takuupuolueen rooliin. Toki siinäkin tapauksessa ruotsidemokraatit pääsisivät vaikutusvaltaisempaan asemaan kuin ikinä, koska hallitus joutuisi käytännössä syömään Åkessonin kädestä pysyäkseen pystyssä.”

Aamulehti ennakoi vaikeita hallitusneuvotteluja, jos oikeiston voitto varmistuu.

”Vastaavista Ruotsilla on vanhastaan runsaasti kokemusta. Nyt ongelma on se, että muut oikeistopuolueet suhtautuvat karsaasti ruotsidemokraattien hallitukseen tuloon: puheenjohtaja Jimmie Åkessonille olisi tarjolla neuvoa-antavan jees-miehen rooli hallituksen tukijoukoissa. Ruotsalainen jytky menisi sikäli hukkaan.”

Ilkka-Pohjalainen arvioi, että oikeistopopulismin nousu Ruotsissa ajaa pohjoismaista hyvinvointiyhteiskuntaa epävakaampaan suuntaan.

”Kun kriisit koettelevat, käpertyvät kansakunnat omiin poteroihinsa ja nostavat piikkinsä turvautuakseen ulkopuoliselta uhalta. Kansallisvaltion idea nostaa päätään, vaikka kansakuntien tulisi toimia juuri päinvastaisesti.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide