Lakon uhka aiheuttaa inhimillistä kärsimystä

Asiat pitää voida ratkaista muulla tavalla kuin ”rahat tai henki” -uhkauksella.

14.9. 2:00

Hoitajaliittojen johtajat, mitä sanoisitte, jos teidän lapsenne, aviopuolisonne tai muu läheisenne olisi vakavasti loukkaantuneena tai sairastuneena teho-osastolla juuri, kun lakko sulkisi paikan? Mitä sanoisitte, kun häntä ei voitaisi siirtää minnekään hengen vaarantumatta? Olisiko vastauksenne, että sairaala ja sen johto ovat vastuussa?

Lukemattomat ihmiset ovat nytkin huolissaan ja hädissään rakkaistaan jo ilman lakon uhkaakin. Voi jotenkin kuvitella, miltä heistä tuntuu ja miten paljon heitä pelottaa näinä päivinä. Inhimillinen kärsimys hipoo sietokyvyn rajoja.

Olen huolestuneena kuunnellut tämän vuoden aikana kommentteja siitä, miten kauheaa hoitoalan työ on, kun palkka on surkea ja muutkin asiat ovat täysin pielessä. Uskaltaako joku vielä hakea tällaiselle ”surkealle” alalle?

Entisenä sairaanhoitajana pidän työtä suuressa arvossa. Se on vaativaa, mutta erittäin palkitsevaa. Palkkaa toivoisin hoitoalan ihmisille lisää, ja koronavirusajan ”sadetakkilaisille” olisi kuulunut ylimääräinen korvaus.

Vetoan teihin ja sairaanhoitajien eettisiin ohjeisiin, jotka minusta velvoittavat turvaamaan potilaiden hengen ja hyvinvoinnin. Palkka-asiat ja muutkin muutosta vaativat toimenpiteet pitää voida ratkaista muulla tavalla kuin ”rahat tai henki” -uhkauksella.

Maija Nikula

eläkkeellä oleva sairaanhoitaja-sosiaalityöntekijä

Järvenpää

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide