Lapseni päiväkotitaival alkoi surkeissa oloissa

Pääkaupunkiseudulla tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus, että päiväkotiarki on kaoottista ja arki pyörii sijaisten voimin.

16.9. 2:00

Varhaiskasvatuksen ongelmista on puhuttu jo pitkään. Nyt kun esikoisemme aloitti päiväkotitaipaleensa elokuussa, saimme nähdä omin silmin, kuinka surkea tilanne on. Haimme lapsellemme päivähoitopaikkaa alkuvuodesta 2022.

Pari kuukautta ennen päivähoidon aloitusta saimme kirjeen, jossa kerrottiin, että alueellamme hakijoita on ollut paljon enemmän kuin paikkoja. Tämän vuoksi lapsemme joutui väliaikaisryhmään, josta hänellä on siirto edessä uuteen päiväkotiin ensi kesänä.

Päiväkotiryhmä toimii asukaspuiston tiloissa, joissa toimii myös kunnan kerho. Tilat ovat hyvin vaatimattomat ja pienet, ja esimerkiksi leikki- ja nukkumistila 11 lapselle on kooltaan noin 20 neliömetriä. Tilat eivät vastaa vaatimuksiltaan Espoon terveydensuojeluviranomaisen antamia suosituksia.

Tiedustelin alueemme varhaiskasvatuksen aluepäälliköltä, miten edellä mainitut suositukset on huomioitu ja vastaus oli tyrmäävä: viranomaissuosituksista ollaan tietoisia, mutta niitä ei aina pystytä noudattamaan. Lisäksi suosituksia on kuulemma helpompi noudattaa uusissa päiväkodeissa, mutta vanhoissa päiväkodeissa puutteita voi olla. Aluepäällikkö myönsi tilojen olevan ”haastavat”.

Lähi- ja ystäväpiirissäni on paljon pienten lasten vanhempia, ja valitettavasti meidän tilanteemme ei ole ainutlaatuinen. Pääkaupunkiseudulla tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus, että päiväkotiarki on kaoottista ja arki pyörii sijaisten voimin. Kun lapsemme aloitti päiväkodin, ryhmässä oli yksi vakituinen hoitaja ja yksi sijainen, koska toista hoitajaa ei ollut onnistuttu palkkaamaan.

Päiväkotiarjen ei pitäisi olla pelkkää selviytymistä, vaan jokaisella lapsella pitäisi olla oikeus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen. Ympäristön ja ihmisten pystyvyys ovat perusedellytyksiä tälle. Miten laadukasta varhaiskasvatusta voidaan toteuttaa, jos mitään suosituksia ei edes yritetä noudattaa?

Emma Salin

Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide