Tehohoito ei sovi lakkoaseeksi

15.9. 2:00

Ilkka-Pohjalainen kommentoi valmisteilla olevaa potilasturvallisuuslakia ja hoitajien lakon uhkaa.

”Laki mullistaisi nykykäytännön, sillä se siirtäisi työntekijöille vastuun sosiaali- ja terveysalan riittävästä hoitohenkilöstöstä lakon aikana. Nykyisin vastuu potilasturvallisuudesta kuuluu työnantajalle.”

”Lakiesitys pyritään saamaan kiireellä läpi, jotta teho- ja kotihoitoon jo lähipäivinä kohdistuvat lakonuhat pystytään ehkäisemään. Laki ulottuisi kuitenkin akuutteja ja yksittäisiä lakonuhkia laajemmalle.”

”Käytännössä laki antaisi aluehallintoviranomaisille mahdollisuuden määrätä lakot lopetettavaksi sekä yksittäiset työntekijät töihin sakon uhalla. Se turvaisi sairaanhoitopiirien johtajien selustan lakon mahdollisilta ikäviltä seurauksilta, mitä he nyt pyrkivät tekemään jättäessään käräjäoikeuksille lakon estäviä turvaamistoimihakemuksia.”

”Hoitoalan työsopimuskiista on koetellut suomalaista sopimusyhteiskuntaa poikkeuksellisella tavalla jo useamman kuukauden ajan. Ei ole aihetta epäillä sitä, etteivätkö hoitajat ole tavoitteineen oikealla asialla. – – Ihmisten henkeä uhkaavat toimet eivät kuitenkaan ole niitä, joilla kimurantti kiista ratkaistaan.”

”Hoitajaliitot ovat saaneet kansalaisilta poikkeuksellisen paljon ymmärrystä ja sympatiaa työtaistelulleen. Jossain tulee raja kuitenkin vastaan. Onko se uhkaava teho-osastojen lakko, jonka seurauksena voidaan pahimmillaan menettää ihmishenkiä?”

”Jos lähiomainen menehtyy tehohoidon puutteeseen, on omaisille silloin turha tarjota ay-kiistaa syyksi tapahtuneelle.”

Turun Sanomat kirjoittaa, että ihmishenkiä ja terveyttä uhkaavia lakkoja ei voi hyväksyä.

”Hoitajaliitot ovat sysänneet vastuun työnantajille, joilla ei akuutissa tilanteessa ole keinoja käytettävissä. Tilanne voi kääntyä jopa hoitajaliittoja vastaan, jos pahimmat uhkakuvat toteutuvat.”

”Asialla on mielenkiintoiset poliittiset kytkökset. Potilasturvallisuuslakia on määrätietoisesti ajanut vastuuministerinä perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd), vaikka se ei liene hänen äänestäjäkunnalleen kaikkein mieluisin.”

”Vasemmistoliitto on ilmoittanut, ettei voi kannattaa lakia eduskunnassa ilman merkittäviä muutoksia. Tämä voi merkitä jopa puolueen lähtöä hallituksesta.”

”Akuuttiin työriitaan pitää löytää sopu, jotta uhkaavat lakot voidaan välttää. Sopu ei ratkaise kaikkia ongelmia, joten työtä riittää jatkossakin.”

”Hoitajien murheet jaksamisesta, työoloista, palkkauksesta ja hoitajapulasta on otettava vakavasti. Toimia tarvitaan myös valtiovallalta.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide