Eikö Pisa-menestys enää kiinnosta?

Suomalaisten osaamistason laskusta on havaittavissa selviä viitteitä.

19.9. 2:00

Suomi on voinut olla ylpeä koulutuksen korkeasta tasosta kautta vuosikymmenten. Tämä huikea menestyminen oppimistuloksissa on näkynyt erityisesti Pisa-tuloksissa, joissa Suomi oli lähes kaikissa kategorioissa, kuten matemaattisessa osaamisessa, ehdotonta huipputasoa vielä parikymmentä vuotta sitten.

Nyt tilanne ei ole enää yhtä mairitteleva – suomalaisten osaamistason laskusta on havaittavissa selviä viitteitä. Tämä ei lupaa hyvää. Sopiikin kysyä, miksi tähän huolestuttavaan asiaan ei ole reagoitu voimakkaammin.

Valtiovalta, etunenässä nykyinen hallitus, olisi voinut budjetissaan panostaa maamme koulutukseen enemmän euroja. Pienen kansakunnan, kuten Suomen, voimavarana täytyy ehdottomasti olla jatkossakin korkea sivistyksen ja koulutuksen taso, jotta pärjäämme yhä haasteellisemmaksi käyvässä globaalissa toimintaympäristössä.

Kai Rantalainen

opinto-ohjaaja, filosofian maisteri, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide