Viinit tulisi tuoda kauppoihin muiden elintarvikkeiden rinnalle

Alkoholimonopolille on vaihtoehtoja.

Enemmistö suomalaisista toivoo mietoja viinejä päivittäistavarakauppojen valikoimiin.

20.9. 2:00

Alkoholin myyntiä ja myyntimonopolin tulevaisuutta puntaroineessa jutussa (HS 9.9.) kerrottiin kokoomuksen esittävän Alkon monopolin lakkauttamista vuonna 2032. Päivittäistavarakaupan kanta on, että hyvin alkanutta alkoholilain uudistusta tulisi jatkaa. Viini on eurooppalaisittain elintarvike: ruoka ja juoma kuuluvat yhteen. Uudistuksen seuraavassa vaiheessa viinit tulisi tuoda kauppoihin muiden elintarvikkeiden rinnalle.

Edellinen alkoholilainsäädännön kokonaisuudistus tuli voimaan vuonna 2018. Kauppa vei uudistuksen vastuullisesti käytäntöön, ja kuluttajat ottivat vahvemmat oluet ja lonkerot tyytyväisinä vastaan.

Uudistusta valmisteltaessa eri tahot esittivät arvioita sen vaikutuksista alkoholin kulutukseen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) arvio meni pahasti pieleen, mutta edelleen se esittää erikoisia laskelmia, joiden mukaan alkoholin kokonaiskulutus olisi uudistuksen vuoksi noussut. Kuitenkin THL:n virallisten tilastojen mukaan alkoholin kokonaiskulutus on laskenut Suomessa 10 prosenttia vuodesta 2017 vuoteen 2021.

On totta, että alkoholi aiheuttaa myös haittoja. Niiden ennaltaehkäisyä ja hoitoa varten valtio kuitenkin kerää veroja. Juomien myynnistä perittävän arvonlisäveron lisäksi valtio saa Suomessa myytävästä alkoholista vuosittain noin 1,5 miljardia euroa alkoholiveroa. On myös hyvä pitää mielessä, että alkoholin matkustajatuonti ja ostot ulkomaisista verkkokaupoista eivät lisää kotimaan verokertymää sentilläkään.

Alkosta ostetaan vain noin kolmannes Suomessa kulutetusta alkoholista. Monopoli ei varsinaisesti näytä estävän alkoholihaittoja, eikä sen säilyttäminen tällä markkinaosuudella ole ainakaan kansanterveydellä perusteltavissa.

Aloite viinien tuomisesta ruokakauppaan tavataan teilata sillä, että Alkolla ei olisi toimintaedellytyksiä pelkkien väkevien juomien myyjänä ja uudistus toisi samalla myös väkevät kaikkiin kauppoihin. Alko on saanut monopolin varjolla kehittää toimintaansa 90 vuotta. Sillä on riittävät edellytykset toimia jatkossakin kaikkien alkoholijuomien myymälänä, myös vain väkevien juomien monopolina.

Jos Alko ei näin pysty toimimaan, väkevien myynti voidaan järjestää vastuullisesti myös ilman monopolia, esimerkiksi jutussakin esitetyllä lisenssijärjestelmällä. Sen avulla voidaan rajoittaa esimerkiksi myyntipisteiden määrää ja toimintaa väkevien juomien osalta. Alkoholin myynti on hoidettu onnistuneesti näin monissa Euroopan maissa, ja järjestelmän voi suunnitella uusiksi myös Suomessa.

Päivittäistavarakauppa tutkii säännöllisesti kuluttajien mielipiteitä asiassa. Vuosi vuodelta yhä useampi toivoo viinien myynnin sallimista ruokakaupoissa. Uusimman selvityksen mukaan 59 prosenttia suomalaisista toivoo mietoja viinejä päivittäistavarakauppojen valikoimiin.

Kuluttajien toiveita on syytä kuunnella tässäkin asiassa, ja kauppa on valmis toteuttamaan uudistuksen vastuullisesti jo seuraavalla hallituskaudella.

Kari Luoto

toimitusjohtaja

Päivittäistavarakauppa ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide