Miksi koputtaa puuta?

Sanonnan taustalla voi olla alun perin aivan käytännöllinen merkityksensä.

16.9. 2:00

Mielenkiintoisessa syntymäpäivähaastattelussa ”Suomalaisia 1400-luvulla” (HS Tänään 13.9.) kirjailija Mikko Kamula antoi sanonnalle ”koputa puuta” puunhaltijoiden karkottamiseen liittyvän merkityksen.

Näin voi toki ollakin, mutta sanonnan taustalla voi olla alun perin myös aivan käytännöllinen merkityksensä. Puut kaadettiin yleensä talvella, jolloin kaataminen, karsiminen, katkominen ja tukkien pois kuljetus hevospelillä olivat helpommin järjestettävissä. Talvella puun oksat ovat yleensä paksun tykkylumen painamia, ja painavaa lastia ei yksikään puunkaataja haluaisi niskaansa. Ennen puun kaatamista olikin syytä kopauttaa kirveellä puun runkoon tykkylumien pudottamiseksi. Siis koputa puuta, ellet halua lumia niskaasi.

Toinen kopautuksen merkitys luonnollisesti on, että silloin voi todeta kaadettavan puun terveeksi: terve puu kopahtaa kaikuvasti, toisin kuin lahon vaurioittama puu. Siis koputa puuta, jos haluat välttyä vahingolta ja turhalta työltä.

Pertti Toivari

arkkitehti, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide