Lasteni kouluilla on eroa kuin yöllä ja päivällä

Viimeistään nyt on tunnustettava suurten kaupunkien alueellisen segregaation seuraukset.

17.9. 2:00

Kiitos Helsingin koulujen välisiä eroja käsittelevästä jutusta (HS 13.9.). Kahden alakoululaisen äitinä olen kiitollinen, että yhä suuremmiksi repeävät koulukohtaiset erot oppilaiden ja opettajien hyvinvoinnin ja oppimistulosten välillä viimein tunnustetaan ääneen poliittisellakin tasolla.

Omakohtainen kokemukseni koulujen välisistä eroista on konkreettinen. Tokaluokkalaisemme koulu määrittyy itäisen asuinalueemme mukaan, nelosluokkalainen puolestaan pääsi painotettuun opetukseen Helsingin keskustaan noin 400 oppilaan ala-asteelle. Koulut ovat kuin yö ja päivä.

Tokaluokkalainen on todistanut yhdistetyssä noin 900 oppilaan ala- ja yläkoulussaan väkivaltaa lukuisia kertoja. Poliisin vierailu kesken koulupäivää ei ole enää uutinen. Nelosluokkalaisen turvallisuudesta emme ole joutuneet kantamaan enää huolta.

Kun HS:n jutussa Nasima Razmyar (sd) esitti ratkaisuksi koulupiirien ja niiden jaon tarkastamista, en itse näe tässä mieltä. Liisankadulta tuskin tullaan Jakomäkeen kouluun ainakaan vapaaehtoisesti. Ongelmia ei ratkaista myöskään resursoimalla yhä suurempaa tukea pienituloisten asuinalueiden ongelmakouluille.

Kärjistetysti: viimeistään nyt on tunnustettava suurten kaupunkien alueellisen segregaation seuraukset, sekä osin tähän johtanut jokseenkin epäonnistunut maahanmuuttajien kotouttaminen.

Jälleen kärjistäen: sen sijaan, että Helsingin kaupunki tarjoaa jokaiselle monikieliselle oppilaalle – jonka äidinkieli tai kotikieli on muu kuin suomi tai ruotsi – oman äidinkielen, kotikielen ja ulkomailla hankitun kielitaidon ylläpito-opetusta, olisi varmistettava, että oppilaan vanhemmat oppivat suomen kielen.

Koulun on saatava jatkossa keskittyä oppilaiden opettamiseen ja kasvattamiseen, ei sosiaalisten ongelmien ratkomiseen.

Opettajat tekevät käsittämättömän tärkeää työtä Suomen tulevaisuutta ajatellen. Poliitikkojen ja äänestäjien on turvattava edellytykset siihen.

Mari Kanerva

äiti ja pappi

Vesala, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide