Tarkkailuluokat voitaisiin tuoda takaisin

Inkluusio ei saa ainoastaan luokkia kaaokseen vaan aiheuttaa myös turhaa koulushoppailua.

17.9. 2:00

Kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Nasima Razmyar (sd) puhui vaietusta ongelmasta Helsingin kouluissa: Inkluusio ajaa luokkia kaaokseen (HS 13.9.). Onneksi löytyy hänenlaisiaan, jotka uskaltavat puhua ja kirjoittaa kipeästäkin asiasta rehellisesti ja kaunistelematta. Samoja ongelmia löytyy kyllä naapurikaupungeistakin, mutta ei sitä rehellistä, joka sen ääneen kertoisi tai kirjoittaisi.

Mielestäni inkluusio ei saa ainoastaan luokkia kaaokseen vaan aiheuttaa turhaa koulushoppailua ja tarvittaessa muuton lähikuntiin. Vastuulliset vanhemmat eivät pitkään anna lastensa käydä koulussa, jossa luokkaopetus on pelkkää häiriökäyttäytymistä. Eihän muillakaan työpaikoilla sallita häiriköintiä, joten miksi opettajien pitäisi sitä sietää? Myöskään oppilaiden, jotka parhaansa mukaan yrittävät edetä ja keskittyä opetukseen, ei pitäisi joutua kärsimään siitä, että toiset oppilaat yrittävät estää opetusta.

Koulupiirien rajojen tarkastelun sijaan näkisin mieluummin otettavan takaisin tarkkailuluokat. Ei ole häpeä palata entiseen, jos tarve vaatii. Joskus vanha keino on parempi kuin pussillinen uusia. Työ- ja opiskelurauha on paras lähtökohta meille kaikille.

Tuntuu siltä, että täällä tuhansien sääntöjen maassa kompastutaan omaan nokkeluuteen. Itsemääräämisoikeudet sen enempää kuin muutkaan säännökset ja lait eivät saa olla hyvän opetuksen ja koulurauhan esteenä. Asioista pitää pystyä puhumaan ja kirjoittamaan niiden oikeilla nimillä eikä kierrellä ja kaarrella tosiasioita.

Asiat korjaantuvat parhaiten, kun olemassa olevat ongelmat tunnustetaan eikä vähätellä ja peitellä niitä. Monessa asiassa on menty huonompaan suuntaan eikä vähiten siinä, että kuria ja järjestystä ei sallita nykyään. Vanha sanonta ”Joka kuritta kasvaa, se kunniatta kuolee” pitää paikkansa edelleenkin tässä muuttuvassa maailmassa.

Myös vanhemmuus vaatii paljon, ja aina siinä ei onnistuta, mutta parhaansa pitää yrittää, niin rajoilla kuin rakkaudellakin. Usein se riittääkin antamaan eväät hyvään ja kunnialliseen elämään, joka on meidän kaikkien parhaaksi.

Keijo Mäntyharju

eläkeläinen, Vantaa

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide