Töölönlahti on suojeltava osana kansallista kaupunkipuistoa

Nykyinen yleiskaava ei ole riittävä toimi Töölönlahden suojeluun.

Töölönlahti on tärkeä virkistys- ja luontoalue Helsingin kantakaupungissa.

19.9. 2:00

Töölö-Seura ry on yhdessä muiden toimijoiden kanssa tehnyt aloitteen (HS 12.9.) Töölönlahden vesialueen suojelemisesta ja sitä ympäröivän vihersuojavyöhykkeen perustamisesta.

Töölönlahti tarjoaa Helsingin kantakaupungin asukkaille poikkeuksellisen hienon paikan ulkoilla ja tarkkailla runsasta kasvi- ja lintulajistoa. Tämä ainutlaatuinen kaupunkiluontokohde on säästettävä jälkipolville nykyisenlaisena monipuolisena virkistysalueena.

Töölönlahti on suojeltava ratkaisuilla, jotka kestävät satoja vuosia. Esimerkiksi nykyinen yleiskaava ei ole riittävä toimi suojeluun. Poliitikot uusivat yleiskaavan suhdanteiden mukaan noin kymmenen vuoden välein. Se on aivan liian lyhyt jänne ja jättää mahdollisuuden nakertaa puistoa vähitellen ajan saatossa.

Kansallinen kaupunkipuisto on yleiskaavaa kestävämpi keino vahvistaa Töölönlahden, muun Keskuspuiston ja Haltialan statusta luonto- ja viheralueena.

Kansallisen kaupunkipuiston myötä Helsinki sitoutuu aiempaa vahvemmin ja pitkäjänteisemmin arvokkaiden kulttuuri- ja luonnonmaisemien sekä virkistysalueiden suojeluun ja vaalimiseen. Tämä jos mikä on vastuun ottamista kulttuuriperinnöstä ja kestävästä kehityksestä.

Töölönlahden alueen rakennettu ympäristö ja puistot ovat kokonaisuutena kaupunkien sarjassa lajissaan edustavin suomalainen kansallismaisema. Alue sopii erinomaisesti pääkaupunkimme kansallisen kaupunkipuiston sydämeksi ja symboliksi.

Töölönlahden vesialueen suojelu, siihen liittyvä vihersuojavyöhyke ja kansallinen kaupunkipuistopäätös olisivat kestävä ja kaunis lahja tuleville polville.

Matti Niiranen

puheenjohtaja, Töölö-Seura ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide