Tilinteko Sorsan ja Kekkosen ajasta on tarpeen

19.9. 2:00

Demokraatin päätoimittaja Petri Korhonen ruotii Suomessa Urho Kekkosen presidenttikaudella vallinneita maan tapoja, joista kerrotaan Henrik Meinanderin kirjoittamassa Kalevi Sorsan elämäkerrassa.

”Johtavat poliitikot olivat valmiita mielistelemään itsevaltiasta presidenttiä oman etunsa takia. – – Mikä ikävintä, Sdp, keskusta ja kansandemokraatit olivat auliisti vehkeilemässä Neuvostoliiton avulla toisiaan vastaan. Muut puolueet eivät jättäytyneet tästä sivuun puhtoisuuttaan, vaan lähinnä siksi, ettei niillä ollut yhtä toimivia henkilöyhteyksiä itäblokin tiedustelupalveluihin.”

”Tästä ajasta emme ole vielä tehneet yhdessäkään puolueessa riittävää, jälkiviisastelematonta tilintekoa. Se ei tarkoita, että meidän pitäisi siivota tuon ajan päättäjien muistoa kaatopaikalle. Eihän neuvostoaikaisia patsaitakaan kannata kaataa, vaan kertoa yleisölle, mikä tarkoitus ja konteksti niillä alun perin täällä oli.”

”Etenkin Kalevi Sorsa ansaitsee monine saavutuksineen paikkansa Suomen poliittisessa historiassa, siitä ei ole epäselvää. Hän rakensi sellaista suomalaista hyvinvointivaltiota, joka antoi monelle sukupolvelle paremmat eväät elämään. Millä moraalisella hinnalla se syntyi, on myös tutkimisen, myöntämisen ja opiksi ottamisen arvoista.”

Kanavassa valtiotieteiden tohtorit Juhani Kivelä ja Petri Uusikylä käyvät läpi suomalaisen säädösvalmistelun valuvikoja.

”Ensinnäkään Suomessa ei ole tapaa pohtia, mikä olisi soveltuvin sääntelykeino kunkin ilmiön ratkaisemiseksi. – – Lakitasoinen sääntely vaikuttaa ensisijaiselta ’patenttiratkaisulta’ ilman systeemaattista vaihtoehtojen etsintää. Toiseksi politiikka- ja säädösvalmistelua ei eroteta riittävästi toisistaan.”

”Poliittisesti annettuja aikatauluja ei suostuta muuttamaan, vaikka kiire johtaisi puutteisiin säädösten laadussa. Yhtenä syynä kireisiin aikatauluihin on hallitusohjelmien laatiminen kiireellä yhä yksityiskohtaisemmiksi.”

”Neljäntenä syynä ovat oikeushallintoon kohdistuneet leikkaukset. – – Kokonaisuuden kannalta mitättömillä leikkauksilla on saatu aikaan laajaa yhteiskunnallista vahinkoa.”

”Säädösvalmistelun puutteista ja epäselvistä vaikutusarvioinneista seuraa ongelmia lakien laadussa ja toimeenpanossa. Ne puolestaan johtavat tulkintavaikeuksiin, kansalaisvalituksiin ja pitkittyneisiin oikeusprosesseihin, jotka heikentävät kansalaisten luottamusta oikeusvaltioon.”

”Poliittiset toimijat laidasta laitaan liputtavat oikeusvaltion puolesta, mutta mikään hallitus ei ole kantanut todellista huolta sen suhteellisesti vaatimattomista resurssitarpeista.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide