Puun kunto ei selviä puuta kopauttamalla

Ison puun kopautuksella puun kelpoisuudesta ei selviä yhtään mitään.

17.9. 2:00

Pertti Toivari pohti mielipidekirjoituksessaan (HS 16.9.), mistä sanonta ”koputtaa puuta” on peräisin. Hän kirjoitti, että kirveellä puuta kopauttamalla voi pudottaa tykkylumet ja todeta myös kaadettavan puun terveyden.

Se, että puuta kopautetaan tykkylumien pudottamiseksi pätee kenties propsipuihin ja joulukuuseen, ei isompiin puihin. Jos noin olisi, vanhoissa pokasahakauden kaatofilmeissä hangessa rämpiviä kopauttajia riittäisi.

Ison puun kopautuksella puun kelpoisuudesta ei selviä yhtään mitään. Kuori puun kopautuskorkeudella on paksua. Kopautettaessa kuuluu erilaisia vaimeita ääniä riippuen siitä, onko kuori esimerkiksi märkää tai jäätynyttä. Kelopuuta kopautettaessa sen sijaan saattaa kuulua puun laatuun liittyviä ääniä, joista ammattilainen voi tehdä joitain päätelmiä. Mutta kelojahan emme kaada, emmehän?

Ari Sopanen

metsätyönjohtajan pojanpoika, Oulu

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide