Olisi kohteliasta, jos lääkäri katsoisi potilasta silmiin

Lääkärin vastaanotolla terveyskeskuksessa tunsin oloni arvottomaksi.

Käynti terveyskeskuksessa ei suju aina toivotulla tavalla.

21.9. 2:00

Keskiluokkaiselle ihmiselle on valaisevaa pudota hyvinvointikuplasta suomalaiseen todellisuuteen. Työterveydenhuollon loputtua hakeuduin terveyskeskukseen, koska neurologisilta vaikuttavat oireet ja sairaanhoitajan puhelinarvio kehottivat niin tekemään, viipymättä.

Ilmeisen kiireinen lääkäri suostui lopulta katsomaan vaivaani. Vastaanotto oli niin hyytävä, etten tiennyt miten päin olisin ollut. Teki mieleni pahoitella, että olin tullut häiritsemään hänen työpäiväänsä.

Lääkäri ei tervehtinyt eikä koko minuutin kestäneen tapaamisen aikana katsonut kertaakaan minuun päin. Totesi sekunnin pari asiaa vilkaistuaan, että kyseessä tavallinen vaiva, johon ei auta mikään, kääntyi sitten koneensa puoleen ja viittoi ovelle päin, kun en heti älynnyt vastaanoton olleen tässä.

Olin kuvitellut minulla olevan jotain arvoa jopa lääkärin silmissä: olenhan sentään suhteellisen nuori ihminen, hyväkuntoinen ja vailla mielenterveysongelmia, riippuvuuksia, lihavuutta ja metabolisia sairauksia ynnä muita vaivoja, jotka kaiketi katsotaan ihmisen omaksi syyksi.

Mieheni saama vastaanotto ei yllättänyt yhtä paljon: onhan hänellä itsetuhoinen masennus, ja lisäksi hän on ulkomaalainen ja työtön, eli potilaana ja ihmisenä kaiketi pohjasakkaa. Hänen mahdollisesti paniikkikohtauksesta johtuvia varsin pelottavia fyysisiä oireitaan ”hoidettiin” niin, että lääkäri kirjaimellisesti huusi hänen terveystietojaan ääneen terveyskeskuksen aulassa muiden potilaiden kuullen, kysyen miten hän kuvittelee voivansa saada hoitoa, jos ei edes osaa suomea.

Ymmärrän terveydenhuoltoalan hädän ja resurssipulan, mutta ei kai se potilaiden syytä ole?

Arvottomat

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide