Merkityksellisempi elämä voi olla myös ympäristöteko

Oman kulutuksen vähentämisen ei tarvitse olla ikävää luopumista.

19.9. 2:00

Ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä yksilöillä on oma vastuunsa valtioiden ja yritysten toimien lisäksi. Toisin kuin monesti väitetään, oman kulutuksen vähentämisen ei tarvitse olla ikävää luopumista, vaan yksilön onnellisuus voi lisääntyä, kun elämän merkityksellisyyden löytää materialistisen kulutuksen ulkopuolelta.

Rikkain prosentti aiheuttaa 15 prosenttia ja rikkain kymmenys noin puolet maailman hiilidioksidipäästöistä omalla kulutuksellaan. Päästöt aiheuttava ylikulutus tuntuu turhalta, varsinkin jos ajattelee lisätulojen ja lisäkulutuksen vaikutuksen koettuun onnellisuuteen olevan tietyn tason jälkeen vähäinen.

Jos myös lottovoittajan onnellisuus palaa takaisin lähtöpisteeseen voiton jälkeen, olisi monen tavallisen kansalaisen – niin itsensä kuin maapallonkin kannalta – järkevää välttää jatkuvaa kulutusta ja uusien tavaroiden haluamista. Kyse on hedonistisesta adaptaatiosta, jossa tyytyväisyyteen luulee tarvitsevansa aina hieman uudemman puhelimen, auton tai uuden trendin mukaisen vaatekappaleen, mutta näiden saamisen jälkeen on saatava taas hieman suurempaa, hienompaa ja parempaa ollakseen uudelleen tyytyväinen. Merkityksellisyys saattaisi löytyä yksinkertaisemmin ja kestävämmin itselle mukavan harrastuksen parista tai ajanvietosta itselle tärkeän henkilön kanssa.

Elämän kokee merkitykselliseksi, kun toteuttaa itseään ja saavuttaa yhteyden muihin ihmisiin – ei kuluttamalla ja ostamalla uusia tavaroita. Tämän voi ymmärtää esimerkiksi Frank Martelan sekä muiden elämänfilosofian ja positiivisen psykologian teosten kautta, jotka voivat näin toimia ilmastonmuutoksen vastaisina teoksina, vaikka eivät siihen tähdäten ole kirjoitettukaan. Jatkuvasta kulutuksesta ja uusien asioiden haluamisesta pois pääseminen ei ole hyväksi vain ilmastonmuutoksen torjumisen ja ympäristön vaan myös yksilön onnellisuuden ja merkityksellisyyden kannalta.

Ville Väisänen

Vantaa

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide