Sosiaali- ja terveysministeriön vanha alkoholimietintö kannattaisi kaivaa esiin

Ministeriö ehdotti alkoholijuomien lähettämistä kuluttajille jo vuonna 2001.

20.9. 2:00

Henri Alén toivoi (HS Mielipide 18.9.) alkoholipolitiikan tuomista tähän päivään ehdottaen kaupoille ja ravintoloille Alkon myöntämää lisenssiä. Tällainen järjestely ei liene mahdollinen, sillä Suomen EU-jäsenyysneuvotteluissa sovittiin, että kaikki Alkon lupa-asiat siirretään viranomaisille.

Sen sijaan sosiaali- ja terveysministeriön piirongin laatikossa on Alénin toiveeseen valmiit lakipykälät. Helsingin Sanomien 24. huhtikuuta 2001 julkaisemassa jutussa kerrottiin ministeriön työryhmän ehdottaneen vuonna 2001 seuraavaa: ”– – Vähittäistavarakauppiaat voisivat myydä juomia esimerkiksi internetissä ja kuljettaa ne asiakkaille. Alkoholijuoman kuljettajalle tai luovuttajalle tulisi sama velvollisuus noudattaa alkoholilain myyntikieltoja kuin myyjällä.”

Työryhmän mietintö lakiluonnoksineen ratkaisisi myös käynnissä olevan EU-komission tutkinnan rajat ylittävästä etämyynnistä: ”Työryhmän mielestä kuluttaja voisi jatkossakin tilata alkoholia suoraan ulkomaiselta myyjältä, kunhan myyjä tai tilaaja maksaisi siitä verot.”

Työryhmän sihteerinä toimi Suomen keskeisin alkoholiasioiden virkamies, nykyinen sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen. Kunhan Tuominen puhaltaa pölyt kirjoittamansa mietinnön päältä ja päivittää pykäläehdotukset tähän päivään, on seuraavalla eduskunnalla hallituksen esitys jo valmiina odottamassa.

Rikhard Sjöberg

kauppatieteiden maisteri, valtiotieteiden kandidaatti

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide