Venäläisillä ei ole asiaa urheilukentille

Venäjää ei tule päästää käyttämään urheilua hyväkseen omien tarkoitusperiensä edistämiseksi.

20.9. 2:00

Kansainvälisen olympiakomitean harkinta siitä, pitäisikö venäläisurheilijoiden jo saada osallistua arvokilpailuihin, on irvokasta seurattavaa. Urheilun arvot kolisevat jälleen tyhjyyttään.

Autoritaariset valtiot ovat käyttäneet urheilua pelinappuloinaan läpi historian. Urheilumenestys nostattaa kansallista ylpeyden tunnetta, ja vain harva asia onnistuu yhdistämään kansaa vastaavalla tavalla. Suomessa olemme nähneet tämän esimerkiksi jääkiekon maailmanmestaruuksien jälkeen.

Olisi amatöörimäistä tuudittautua vaihtoehtoon, jossa venäläisurheilijat saavat osallistua kilpailuihin ilman maatunnuksia. He ovat silti venäläisurheilijoita ja kaikki Venäjällä tietävät sen. Juuri tällä on merkitystä.

Venäjää ei tule päästää käyttämään urheilua hyväkseen omien tarkoitusperiensä edistämiseksi. Venäjän kaltaisille hallinnoille urheilu on keskeisellä tavalla politiikan edistämisen keino.

Niin kauan kuin Venäjä käyttäytyy kuin terroristijärjestö eikä kuten kansainvälistä oikeutta kunnioittava valtio, sillä ei tule olla mitään asiaa kansainvälisille urheilukentille.

Perttu Jussila

Suomen keilailuliiton puheenjohtaja 2017–2019

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide