Pitkäaikainen yötyö rapauttaa terveyttä

Sähkön kallistumisesta huolimatta työtä ei pitäisi tehdä talouden ehdoilla vaan terveys edellä.

20.9. 2:00

Kallis sähkö siirsi tehdastuotannon yötyöksi (HS 18.9.).

Pitkäaikainen yötyö rapauttaa terveyttä (Duodecim, 2019) ja murentaa sosiaalisia suhteita. Hyvän terveyden ja pitkän iän keskeiset pilarit – ruokavalio, riittävä uni, kohtuullinen liikunta ja hyvät perhesuhteet sekä suhteet sukulaisiin ja ystäviin – häiriintyvät. Ruokarytmi voi muuttua epäsäännölliseksi ja ruoka epäterveellisemmäksi. Liikunta todennäköisesti vähenee ja yksipuolistuu, perheen yhteinen aika pienenee, ystävyyssuhteiden ylläpito heikkenee ja avioeron riski suurenee.

Ihmisen elintoiminnot noudattavat noin vuorokauden mittaisia rytmejä. Tahdistus perustuu yleisenä altistumisena ympäristön valo–pimeä-rytmille. Yötyössä valon määrä yöllä lisääntyy keinovalona ja estää melatoniinin erittymistä. Tutkimusten mukaan päivisin nukkuminen lyhentää vuorokautista nukkumista noin kaksi tuntia ja synnyttää univajetta.

Yötyö saattaa lisätä syöpäriskiä. Kasautuva univaje vaikuttaa ruoansulatuskanavan nälkää säätelevien hormonien eritykseen ja kasvattaa hiilihydraattinälkää. Jo muutaman päivän univajeella on vaikutusta myös elimistön stressireaktioihin, insuliinin eritykseen ja tulehdusreaktioiden ilmaantumiseen. Yötyö lisää nautittua energiaa ja ylipainoa.

Ihmisen vireys vaikuttaa kykyyn vastaanottaa käsitteitä ja soveltaa tietoa. Väsyneenä kynnys ottaa riskejä pienenee ja mieliala heikkenee, mikä voi näkyä ärtyisyytenä tai motivaation heikkenemisenä. Työn tuottavuus vähenee. Tapaturmien ja onnettomuuksien riskit suurenevat yötyössä päivätyöhön verrattuna.

Pitkäaikainen yötyö voi altistaa sydämen rytmihäiriöille ja nostaa verenpainetta. Yötyöhön liittyy riski sairastua tyypin kaksi diabetekseen. Yötyö kasvattaa myös sepelvaltimotaudin riskiä ja kuolleisuutta noin neljänneksellä päivätyöhön verrattuna.

Sähkön kallistumisesta huolimatta työtä ei pitäisi tehdä talouden ehdoilla vaan terveys edellä. Jos terveydelliset näkökohdat jätetään ottamatta huomioon, se maksaa yhteiskunnalle sairauskuluina ja työkyvyttömyyseläkkeinä kaikkein eniten.

Taito Taskinen

Kuopio

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide