Hävikkiruokalahjoitusten määrä pienenee huolestuttavasti

Lämpimän aterian merkitys on asunnottomalle suuri.

20.9. 2:00

Vailla vakinaista asuntoa ry:ssä on huomattu ruoan hinnan ja elinkustannusten nousu muun muassa lahjoitusruoan huomattavana vähenemisenä. Monen työssä käyvän talous ei kestä kohonneita sähkön, asumisen ja ruoan kustannuksia, ja kauppojen ilta-alennukset ja punalaputetut tuotteet päätyvät aiempaa useammin kaupoissa asioivien ostoskorin täytteeksi.

Vielä viime keväänä saimme kaupoista hävikkiruokalahjoituksia, joista pystyimme valmistamaan asiakkaillemme lämpimiä aterioita. Nyt suurin osa lahjoitusruoasta koostuu lähinnä valmiista lounassalaateista, jogurteista ja hedelmistä. Olemme äärettömän kiitollisia niistä, mutta haaste on monipuolisen lämpimän aterian tarjoaminen. Lämpimän aterian merkitys on asunnottomalle suuri: niin sanottujen leipäjonojen ruoka-avusta ei ole välttämättä hyötyä niille, joilla ei ole mahdollisuutta säilyttää ja kokata lahjoituselintarvikkeista ruokaa.

Jos hävikkiruokalahjoitusten määrä yhä pienenee, asunnottomuutta kokevien ja vähävaraisten tilanteesta voi tulla haastava. Meillä ei ole varaa unohtaa niitä, jotka kärsivät jo valmiiksi paljon. Asunnottomien ja muiden köyhien perusoikeuksista huolehtiminen ei voi olla pienten järjestöjen, yksittäisten kansalaisten sekä ravintola- ja kaupanalan yrittäjien lahjoitusten varassa.

Tii Judén

Vailla vakinaista asuntoa ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide