Helsingin ydinkeskustan tulisi olla saavutettavissa kaikilla liikennemuodoilla

Helsingin ydinkeskustan elinvoimaa ei paranneta pikaliimatempuilla.

Autoilija liikenteessä Helsingin keskustassa Mannerheimintiellä huhtikuussa 2021.

22.9. 2:00

Helsingin ydinkeskustan vetovoimaa huonontavat kansainvälisen matkailun heikko tilanne, etätyön pysyvä lisääntyminen sekä meneillään olevat isot infrainvestoinnit, joiden työmaat rajoittavat vuosia eteenpäin liikkumista Helsingin keskustan tuntumassa.

Ydinkeskustassa toimivien yritysten liikevaihdot ovat monelta osin jääneet jälkeen koronapandemiaa edeltävistä tasoista, eikä tilanne ole lähiaikoina helpottumassa keväällä 2023 alkavaksi aiotun Mannerheimintien peruskorjauksen tai Hakaniemen suunnan myllerrysten myötä.

Helsingin kaupungin johtoryhmän ja kaupunkiympäristötoimialan vastaus elinvoiman parantamiseksi on nopeuttaa käveltävien alueiden laajentamista. Pikatahtia valmisteltu esitys käsittää muun muassa ehdotukset Pohjoisesplanadin, Lönnrotinkadun ja Uudenmaankadun ajokaistojen vähentämisestä sekä Annankadun jalkakäytävien leventämisen tarkoittaen käytännössä myös parkkipaikkojen vähentämistä.

On erikoista käynnistää käveltävien alueiden laajentamisoperaatiot irrallaan ydinkeskustan liikennejärjestelmäsuunnitelmasta, jonka vaikutusten arviointi on tarkoitus tehdä keväällä 2023. Hätäisesti ohituskaistan kautta esitettyjen käveltävien alueiden laajennusten kokonaisvaikutukset liikenteen sujuvuudelle, yritysten asiakasmäärille, logistiikalle sekä auto- ja joukkoliikenteelle tulisi selvittää ennen kuin asiassa edetään.

Pelkkien käveltävien alueiden lisääminen ei ole tae ydinkeskustan kaupallisen potentiaalin tai elinvoiman paranemiselle. Helsingin keskustan yritykset eivät pärjää ilman Helsingin ulkopuolelta tulevia asiakasvirtoja, joten alueen tulisi olla saavutettavissa ja hyödynnettävissä kaikilla liikennemuodoilla ja -tavoilla käveltävät alueet siinä kokonaisuudessa mukana.

Virpi Kaikkonen

kiinteistö- ja kehitysjohtaja, Lidl Suomi ky

Kauppakamarin Helsinki 10 -ryhmän puheenjohtaja

Markku Lahtinen

johtaja, Helsingin seudun kauppakamari

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide