Lakkorajoitukset ovat nyt tarpeen

22.9. 2:00

Kalevan mukaan eduskunnan päätös potilasturvallisuuslaista on ennen kaikkea voimakas viesti.

”Puuttumalla demokratian ytimeen kuuluvaan lakko-oikeuteen hallitus haluaa osoittaa tärkeysjärjestyksen. Valtiovallan tulee perustuslain mukaisesti turvata kansalaisten terveys ja hyvinvointi. Kun ilmassa leijui mahdollisuus hengenvaarallisiin ylilyönteihin, hallitus esti ne lailla.”

”Hoitajaliitot Tehy ja Super eivät voi aloittaa uusia työtaistelutoimia lain ollessa voimassa ensi tammikuun loppuun saakka. – – Vastalauseena laille ja oikeuden asettamille lakkorajoituksille Tehy ja Super ovat ryhtyneet valmistelemaan joukkoirtisanoutumisia ja ammattioikeudesta luopumisia. Se ei olisi perinteisessä mielessä työtaistelu vaan äärimmäisen raju keino, joka toteutuessaan veisi niin sairaanhoidon kuin kotihoidon palvelut kriisiin.”

”Uhkauksen toteuttaminen olisi liitoilta vastuutonta. – – Palkkauksen ja työolojen parantaminen ei ole liikaa vaadittu. Mutta ihmisten terveydellä pelaamista on vaikea käsittää muuksi kuin piittaamattomuudeksi.”

”Tilanne hoiva-alalla on ollut erittäin tulehtunut jo keväästä saakka. Vastakkainasettelu on päästetty kehittymään aivan liian pitkälle. Sen osoittaa potilasturvallisuuden ja lakko-oikeuden joutuminen samaan puntariin.”

”Potilasturvallisuuslaki antaa neuvotteluosapuolille hengähdysaikaa, mutta hoitajapulan ratkaisuja ei saa lykätä. Ensi vuoden alussa aloittavat hyvinvointialueet eivät saa tarvitsemaansa sujuvaa liikkeellelähtöä, jos ydintehtävä on heti kättelyssä rempallaan työmarkkinasyistä.”

Keskisuomalainen pitää lakia välttämättömänä potilaiden hengen ja terveyden turvaamiseksi.

”Silti hoitajien suuttumus lakko-oikeuden rajoittamisesta on luonnollista, eikä toistaiseksi kansan keskuudessakaan ole syntynyt suurta ymmärrystä työhön pakottamiselle.”

”Vaaleihin jo valmistautuville kansanedustajille potilasturvallisuuslaki on ollut äärimmäisen kiusallinen asia. Niinpä lain ensimmäisestä äänestyksestä perjantaina oli poissa peräti 106 edustajaa ja toisestakin äänestyksestä maanantaina 51. Olipa poissaolojen syynä henkilökohtainen este tai pelko hoitajien suuttumuksesta, äänestäjien silmissä tällainen käytös tulkitaan vastuun pakoiluksi.”

Hufvudstadsbladet kirjoittaa, että kiistassa on vastakkain kaksi perusoikeutta, oikeus elämään ja terveyteen sekä lakko-oikeus.

”Konfliktitilanteessa oikeus elämään täytyy panna etusijalle. Miltä olisikaan vaikuttanut, jos hallitus ei olisi puuttunut tilanteeseen ja potilaita olisi lakkojen seurauksena kuollut tai vammautunut vakavasti.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide