Kodin sähkönkulutusta voi pienentää monin tavoin

Kodin sisustamisessa lämpöpatterin eteen ei tule sijoittaa sohvaa eikä sänkyä peittämään patteria.

Kuivausrummun sijaan vaatteet kannattaa kuivattaa pyykkitelineellä tai pyykkinarulla.

21.9. 14:00

Kodeissa ja taloyhtiöissä mietitään parhaillaan energiansäästöä. Sähkösopimuksessani olen yli 20 vuotta käyttänyt uusiutuvaa tuulienergiaa, ja tänä vuonna sähkösopimukseeni vuokrasin yhden nimikkoaurinkopaneelin Helsingin messukeskuksen aurinkovoimalasta. Sähköyhtiöiltä kannattaa tiedustella uusiutuvaa energiaa kotiin.

Kerron joitakin neuvoja sähkön säästämiseen. Sopiva asunnon huonelämpötila on 20–22 astetta eli termostaatissa numero 2. Hyvien yöunien vuoksi makuuhuone on hieman viileämpi kuin muut huoneet. Terveydellistä haittaa voi aiheutua, jos huonelämpötila laskee alle 18 asteen. Huonelämpötila ei saa kohota yli 26 asteen. Termostaatti voi olla suljettuna eli lumihiutale-symbolilla lämpimän vuodenajan huhtikuusta lokakuuhun.

Kodin sisustamisessa lämpöpatterin eteen ei tule sijoittaa sohvaa eikä sänkyä peittämään patteria. Patterin edustan tulee olla aina tyhjä, jotta lämpö leviää kodissa tasaisesti. Energiaa kuluttavien kodinkoneiden käyttöaste ja tarpeellisuus kannattaa tarkistaa ja tarvittaessa laitteet kierrättää. Paistamista vaativia uuniruokia voi paistaa aamuyöstä ennen sähkönkulutuksen huippuhetkiä.

Vähän likaisen kirjopyykin ja myös liinavaatteet voi pestä 40 asteessa tai energiaa säästävällä eko-ohjelmalla pyykinpesukoneessa. Kuivausrummun sijaan vaatteet kannattaa kuivattaa pyykkitelineellä parvekkeella tai pyykkinarulla pihalla.

Illalla valot voivat palaa vain olohuoneessa. Kodin ulkovalaistuksen, kohdevalaistuksen ja koristevalaistuksen voi sammuttaa yöksi.

Miksi vuosikymmenien suunnitteluvirhe, energiaa tuhlaava ja neliömetrejä vaativa sauna rakennetaan edelleen vaatehuoneen tilalle yksiöihin?

Kim Väisänen

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide