Antakaa meidän iltavirkkujen olla töissä silloin, kun olemme parhaassa iskussa

Olen yrittänyt löytää työtä, jota voisin tehdä joustavasti siten, että paras vireystilani tulisi hyödynnetyksi myös työelämässä.

Iltavirkku ei ole parhaimmillaan aikaisin aamulla.

22.9. 14:30

Erilaisista vuorokausirytmeistä on ilahduttavasti ollut aiempaa enemmän keskustelua, mutta käytännön toimina tämän sisäsyntyisen ja pysyvän ominaisuuden tiedostaminen näkyy vielä harmittavan harvoin.

Tuijottelin taas kerran turhautuneena kattoon. En saanut unta ajoissa, joten jouduin turvautumaan pilleriin. Tiedän, että uni olisi tullut joidenkin tuntien päästä luonnostaan, mutta silloin yöuneni olisivat jääneet liian lyhyiksi selviytyäkseni työpäivästäni.

Iltavirkkuuteni on ongelma. En ole ainoa, jolla on tämä ominaisuus, mutta tunnen usein olevani sen kanssa yksin ja neuvoton.

Olen akateeminen tietotyöläinen, jonka toimintakyvyn ja tuottavuuden syö työaikojen joustamattomuus. Olen yrittänyt löytää työtä, jota voisin tehdä joustavasti siten, että paras vireystilani tulisi hyödynnetyksi myös työelämässä. Harmittavasti vaikuttaa kuitenkin siltä, että saatan joutua palaamaan suorittavampaan työhön iltavuoroja tekemään. Vuosien saatossa kertynyt osaamiseni ja koulutukseni mukanaan tuoma tietämys valuisivat kenties hukkaan. Hyvinvointini ja elinikänikin vuoksi siirto luultavasti on kuitenkin välttämätön. Iltavirkuthan ovat tutkitusti sairaampia ja kuolevat nuorempina kuin muut sen vuoksi, että he joutuvat sopeutumaan aamuvirkun yhteiskunnan rytmiin.

Harras toiveeni on, että työelämässä huomioitaisiin myös tekoina, esimerkiksi työaikojen laajemmalla joustolla, erilaiset kronotyypit ja sitä kautta parannettaisiin vähemmistönä olevien iltavirkkujen työhyvinvointia ja elämänlaatua. Antakaa meidän iltavirkkujen pitää toimistoja pystyssä neljän jälkeen.

Iltakekkuli

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide