Fortumin ottama riski tuli kalliiksi

23.9. 2:00

Savon Sanomien mukaan Fortumin viisi vuotta kestäneestä Uniper-omistuksesta jää karvas ja jopa katkera jälkimaku.

”Fortumin mukaan omistuksesta aiheutui lopulta vajaan kuuden miljardin tappiot. Kyseessä on Suomen taloushistorian surkein suoritus yrityskaupoissa.”

”Suomi on saanut kivuliasta oppia maariskistä, jota Fortumin johto ei ahneudessaan ymmärtänyt. Pahimpien vaihtoehtojen välttäminen ei ole torjuntavoitto, helpotuksen huokaus enemmänkin.”

Ilkka-Pohjalainen kirjoittaa, että Uniperiin liittyvän virhearvion seuraukset olivat Fortumille kalliit, mutta eivät todennäköisesti kohtalokkaat.

”Fortumilla on kaikki mahdollisuudet tehdä paljon rahaa energiamarkkinoilla, mutta Fortumin johtoa ei enää ole soveliasta päästää yrittämään sitä.”

”Fortum osti Uniperin väen vängällä vuosia sen jälkeen, kun Venäjä oli vuonna 2014 valloittanut Krimin. Venäjän röyhkeys tuli viimeistään tuolloin kaikkien tietoon. Riski siitä, että Venäjä käyttää energiaa aseena, oli kaikkien tiedossa. Fortum halusi ottaa riskin ja luottaa Venäjän hyvään tahtoon.”

Lapin Kansa sanoo Fortumin poistuvan Saksasta häntä koipien välissä ja lyötynä.

”Fortumin toimiva johto teki viisi vuotta sitten valtavan virheen Uniperin ostossa. Suurimman vastuun siitä kantavat silloinen toimitusjohtaja Pekka Lundmark ja hallituksen puheenjohtaja Sari Baldauf. Nyt he ovat samoissa tehtävissä Nokiassa.”

Iltalehti ihmettelee, ettei kukaan kanna vastuuta Suomen historian suurimmasta yritysmokasta.

”Vuonna 2017 aloitettujen Uniper-kauppojen aikaan Fortumin talousjohtajana toimi Markus Rauramo, joka on nyt Fortumin toimitusjohtaja.”

”Rauramo ei näytä oma-aloitteisesti eroavan, joten hänen kohtalonsa on Fortumin hallituksen käsissä.”

Turun Sanomat toteaa, että emoyhtiötään paljon suurempi Uniper tuli Fortumille kalliiksi riippakiveksi, kun Venäjän masinoima energiakriisi iski Eurooppaan.

”Fortumin asema on ongelmallinen: se on pörssiin listattu valtionyhtiö, mikä voi aiheuttaa ristiriitoja. Tämä nostaa esiin kysymyksen, onko järkevää pitää kansallisesti tärkeä energiayhtiö pörssissä.”

Hufvudstadsbladet luonnehtii Fortumin harharetkiä sarjaksi eeppisiä kömmähdyksiä.

”Kaikki osalliset, mukaan lukien valtion omistajaohjaus, pitäisi köyttää häpeäpaaluun.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide