Saamelaiskäräjälain uudistus on kiireellinen ihmisoikeuskysymys

Saamelaisten tulee voida vapaasti valita edustuselimensä jäsenet – se ei ole suomalaisten asia.

24.9. 2:00

Hallituspuolueista ainoastaan keskusta vastustaa saamelaiskäräjälain uudistamista tavalla, joka estäisi jatkossa rotusyrjintäkomitean ja ihmisoikeuskomitean toteamat ihmisoikeusloukkaukset.

Solmukohdassa, niin kutsutussa saamelaismääritelmässä, ei ole kyse yksilöistä ja heidän poliittisesti rakennetuista nyyhkytarinoistaan. Kyse on Saamen kansan itsemääräämisoikeudesta, jota Suomi rikkoo. Nykylinjan jatkaminen eli lakiuudistuksen hyllyttäminen johtaa lopulta siihen, että suomalaismielinen uuslappalaisliike saa saamelaiskäräjillä enemmistön. Tällöin saamelaiskäräjät menettäisi merkityksensä saamelaisten edustuselimenä.

Lapin kansanedustajat näyttävät sanelevan keskustan linjan saamelaisasioissa. He pelkäävät menettävänsä ääniä, jos tukevat saamelaisten oikeuksia. Tämä on yksinkertaista matematiikkaa. Saamelaisten ihmisoikeuksien jatkuva rikkominen ei ole pelkästään Lapin piirin asia vaan koskee koko Suomen uskottavuutta ihmisoikeuksia kunnioittavana oikeusvaltiona.

Mihin saamelaiset voivat oikeusvaltiossa luottaa, jos eduskunnassa ihmisoikeuselinten päätöksille viitataan kintaalla? Annetaanko Suomessa muutaman Lapin kansanedustajan pitää Saamen kansaa panttivankina? Saamelaisten tulee voida vapaasti valita edustuselimensä jäsenet – se ei ole suomalaisten asia. Lakiuudistus on tehtävä tällä hallituskaudella.

Skuvllaalbmá Áslat Niillas Áslat – Aslak Holmberg

puheenjohtaja, Saamelaisneuvosto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide