Nyt pitää panostaa kunnolla Venäjän kielen ja kulttuurin osaamiseen

Tulevina vuosikymmeninä Suomessa tarvitaan syvällistä ymmärrystä Venäjästä.

24.9. 2:00

Kun Pertti Paasio ulkoministerinä vieraili Washingtonissa, häneltä kysyttiin lehdistötilaisuudessa, eikö Suomea huoleta pitkä raja itänaapurinsa kanssa. Paasio vastasi, että enemmän huolestuttaisi, jos rajaa ei olisi.

Kuinka ollakaan, Vladimir Putin on julkisestikin viitannut venäläisen nykyidolin Igor Rasterjaevin säkeeseen ”Venäjällä ei ole rajoja, Venäjällä on vain horisontti”.

Paasion nokkela vastaus ja Putinin fanittaman artistin laulunpätkä heijastavat kepeästi kahta, syvällisesti erilaista kulttuuria. Jos tämä ero meillä paremmin ymmärrettäisiin, moni virhearvio naapurin toiminnasta olisi viime vuosina jäänyt tekemättä.

Euroopassa kuviteltiin, että rationaalisesti ajatellen Venäjä ei voisi hyökätä Ukrainaan. Ei tajuttu, että Kremlin vallanpitäjä kylläkin on rationaalinen, mutta omaan perinteeseensä kahlitulla tavallaan. Ei Putin ole seonnut.

Moni suomalainenkin poliitikko – vailla Juho Kusti Paasikiven kokemusta naapurista ja Mauno Koiviston ymmärrystä ”Venäjän ideasta” – ummisti silmänsä asiantuntijoiden varoituksilta, vaikka vaaran merkit olivat pitkään nähtävissä.

Joillekin tietäjille näkymä Venäjälle avautui moskovalaisten kaviaariravintoloiden samppanjalasien ääreltä, kun parempi tieto jo oli saatavilla provinssissa kaalisoppaa keittiönpöydässä ryystäen. Ja olisihan meillä omastakin takaa ollut useita taitavia Venäjä-tutkijoita ja -tuntijoita.

Nyt esitän vetoomuksen niille, jotka tällä erää ovat päättävissä asemissa. Älkää vain turvatko, vaan panostakaa kunnolla Venäjän kielen ja kulttuurin osaamiseen. Mitä mullistuksia ikinä tapahtuukaan, tätä tietotaitoa ja syvällistä ymmärrystä tullaan Suomessa tulevina vuosina ja vuosikymmeninä tarvitsemaan entistäkin enemmän. Nyt kun sekä kaviaarin että kaalisopan äärelle tulee olemaan paljon vaikeampi päästä.

Ilkka-Christian Björklund

valtiotieteen lisensiaatti, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide